214. DUES ALÍCIES A BLUNDERLAND

Fitxa 272. Portada

Fitxa 272. Portada

A l’entrada 206 [+] vèiem a Adolf Hitler a Blunderland. Aquesta paròdia sobre el dictador nazi, de 1940, s’havia inspirat en una Alícia, que havia anar a Blunderland, el País dels Disbarats, trenta anys abans. “Alice in Blunderland: An Iridescent Dream” va ser publicada el 1907 per John Kendrick Bangs com a paròdia del sistema econòmic i polític corrupte americà de començament del segle XX.

La protagonista és l’Alícia, que va a un país on hi ha un conjunt d’organitzacions peculiars, com una màquina municipal de mastegar aliments, un tren sense fi que va donant voltes, una fàbrica de gas ciutat que fa olors peculiars, una policia que està vinculada al sistema de lladres oficials del municipi, un municipàfon o sistema centralitzat de telèfon, del municipi cap a cada veí però no entre veïns, el departament de Poesia Pública, i un sistema de propietat pública de nens. Per allà es troba els diferents personatges coneguts de les Alícies: el Conill Blanc, el Barreter, el Cavaller Blanc, el Liró

La màquina de mastegar. Fes clic per ampliar.

La màquina de mastegar. Fes clic per ampliar.

Naturalment es tracta d’una crítica a les males pràctiques del sistema polític i econòmic imperant als Estats Units d’aquell moment, que tenia com a president Theodore Roosevelt. L’obra critica, per la via de la paròdia i la sàtira, els alts impostos, el nepotisme, la corrupció institucional, la incompetència governamental… No sembla que hagi passat el temps.

L’autor és John Kendrik Bangs (1862-1922) [+]. Nascut a New York, va tenir una important activitat com a escriptor, editor i crític satíric. Havia escrit abans una obra denominada Emblemland on un noi americà va a un món oníric amb certa semblança a Wonderland.

El municipàfon. Fes clic per ampliar

El municipàfon. Fes clic per ampliar


Les il•lustracions d’aquesta edició són les de 1907, originals d’Albert Levering (1869-1929). Fou un il•lustrador de contes infantils, i col•laborador habitual de Bangs. L’ha editat Evertype [+], l’editorial de referència carrolliana.

Hi ha una altra Alícia que va anar a Blunderland, però no era ni l’Alícia clàssica, ni el Blunderland genuí. Es l’Alice McKinley, protagonista d’una llarguíssima sèrie de llibres juvenils, més de trenta, tot lletra, sense dibuixos, paper de baixa qualitat i molt econòmics. L’autora és Phyllis Reynolds Naylor, [+], una prolífica escriptora americana per a nens i joves, amb més de cent obres. L’Alice McKinley d’aquestes novel•les és una noia real, amb problemes reals, orfe de mare quan tenia cinc anys, amb amics, germà, pare i moltes situacions variades. Comença la sèrie abans d’entrar a secundària, i acaba la sèrie casada i amb fills. Aquesta Alice in Blunderland transcorre quan l’Alice està a final de primària. L’ha editat Simon & Schuster [+], importantíssima editorial molt popular que edita de tot.

El conjunt de la sèrie és, en opinió de l’American Library Association, massa explicita pel que fa al contingut sexual, i l’han considerat questionable i no recomanable. També critiquen els Harry Potters per l’excés de màgia i situacions inversemblants. Em sembla que són una mica puritans.

Fitxa 272
Títol: Alice in Blunderland. An Iridiscent Dream. Contingut: paròdia econòmica inspirada en Alice’s Adventures in Wonderland. Autor: John Kendrick Bangs. Il•lustracions: Albert Levering. Idioma: anglès. Editorial: Evertype (Mhaigh Eo, Irlanda 2010). Rústica. Mida: 21,4*14 cm. 74 pàg. Preu: $10,95 (Amazon 2016). ISBN: 978-1-904808-56-5

Fitxa 273
Títol: Alice in Blunderland. Contingut: novel•la juvenil sense cap relació amb les Alices de Carroll. Autora: Phyllis Reynolds Naylor. Idioma: anglès. Editorial: Atheneum Books for Young Readers, Simon & Schuster (New York 2003. sèrie The Alice Books). Rústica. Mida: 19*13 cm. 217 pàg. Preu: $5,99 (Amazon 2016). ISBN: 978-1-4424-4643-4

Fitxa 273. Portada

Fitxa 273. Portada

One comment on “214. DUES ALÍCIES A BLUNDERLAND

  1. […] la molt política Alícia a Westminster [+], de Saki el 1902. Hi ha també Alice in Blunderland [+], ja comentada, Adolf in Blunderland [+], crítica del nazisme, o Through a peerglass: Winnie’s […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s