213. L’ALÍCIA REAL AL SEU WONDERLAND REAL

Fitxa 271  Portada. L'Alícia fotografiada per Carroll i als 28 anys

Fitxa 271 Portada.
L’Alícia fotografiada per Carroll i als 28 anys

The Real Alice in Wonderland. A Role Model for the Ages” és una d’aquelles obres recopilatòries que els anglesos i americans saben fer de forma mestra, amb una presentació i uns grans formats que sedueixen d’entrada, al marge de quins siguin els continguts.

Alícia Liddell vivia en un dels entorns més privilegiats de la societat anglesa del seu temps: un dels més prestigiosos colleges de Oxford, voltada d’intel•lectuals, burgesos i persones de relevància social, en una vivenda amb comoditats i plena d’activitats socials públiques i privades, com visites notables que inclouen la reina Victòria o el príncep Leopold, futur pretendent d’Alice. El llibre és una il•lustració de tot això al llarg de les diferents fases de la vida d’Alice Liddell. Presenta l’Oxford de la família a partir dels anys 1850, quan el pare va ser promogut degà del Christ Church College: l’interior del centre i la vivenda, els jardins i altres dependències. Ni Alice ni les seves germanes van estudiar a la Oxford University, perquè fins els anys 1920 no va autoritzar la matrícula de dones.

Més endavant es descriuen les relacions d’Alice amb el príncep Leopold, fill petit de la reina Victòria, relació intensa però que va ser prohibida per la reina, que volia una princesa pel seu fill. Quan Leopold va tenir una filla, li va posar Alice… El llibre detalla el casament d’Alice amb Reginald Hargreaves a Westminster, el vestit de casament, els anells… L’Hola. Neixen fills. Proposen a Carroll que sigui el padrí del primer, honor que declina però que fa pensar que les relacions entre Carroll i Alice no es van trencar per culpa d’ells sinó de la mare Lorina. Un altre fill d’Alice es va dir Leopold, en honor del príncep: favors encreuats.

Ftxa 271. Quadres d'Alice Liddell de jove. Fes clic per ampliar

Ftxa 271. Quadres d’Alice Liddell de jove. Fes clic per ampliar

Van a viure a Lyndhurst, al sur d’Anglaterra, on van residir 50 anys. Alice es va dedicar a activitats humanitàries. La mort dels fills en la guerra, la mort del marit li van portar penúries econòmiques. La darrera part del llibre es dedica a Alice i el Dr. R., com coneixen a Abraham Simon Rosenbach, que va comprar el famós manuscrit en un episodi ja comentat [+] https://alicies.wordpress.com/2013/02/07/alices-adventures-under-ground/, [+], i inmediatament va a rebre el doctorat honoris causa a la Columbia University. Finalment, al llibre es citen algunes pel•lícules fetes abans de la mort d’Alice (1934) o després, així com la venda d”alguns objectes i fotografies significatius.

Les tres germanes Liddell de joves. No em consta l'autor. Fes clic per ampliar

Les tres germanes Liddell de joves. No em consta l’autor. Fes clic per ampliar

El llibre no entra en els punts més conflictius de la vida d’Alice i de Carroll. Res a veure amb llibres recentment comentats. És un descans visual i conceptual… ni que sigui parcialment mentida.

L’autora del llibre és C.M.Rubin [+]. Desconec si C.M. són les inicials del seu nom o és el seu nom, cosa que a vegades en el món anglosaxó fan: vaig conèixer un que tenia TM de nom. Va néixer a la Guaiana anglesa i ha estat per tot el món fent de tot, especialment el món dels media. Té dos llibres per a nens i amb la seva filla Gabriella Rubin han escrit i seleccionat els textos d’aquest llibre. Tot el tema artístic ha estat fet també per C.M. i per Deborah Frano, creativa gràfica.

L’editorial Authorhouse edita directament les obres dels autors, en règim d’autoedició. El llibre s’ha editat amb l’aval de l’empresa Henmead, de software, propietat de Harry Rubin, marit i pare de les autores. Em pregunto si aquest llibre l’han fet per guanyar diners o és perquè els en sobren…

Fitxa 271
Títol: The Real Alice in Wonderland. Contingut: textos i fotos sobre la vida d’Alice Liddell. Autora: C.M.Rubin amb Gabriella R.Rubin. Disseny: Deborah Frano. Idioma: anglès. Editorial: Authorhouse (Bloomington, IN 2010). Cartoné i sobrecoberta. Mida: 31*26 cm. 140 pàg. Preu: $29,95 (Amazon 2016). ISBN: 978-1-4490-8131-7

Dibuix de Mark Steele conmemoratiu del doctorat honoris causa a Columbia, 1932. Fes clic per ampliar

Dibuix de Mark Steele conmemoratiu del doctorat honoris causa a Columbia, 1932. Fes clic per ampliar

One comment on “213. L’ALÍCIA REAL AL SEU WONDERLAND REAL

  1. […] i altres fotògrafs. La major part les hem vist en altres edicions, com aquestes: [+] o aquesta [+]. Totes interessants i totes […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s