177. CRUEL M’ALICIA

Fitxa 227. Portada. Il·lustracions de Miguel Calatayud.

Fitxa 227. Portada. Il·lustracions de Miguel Calatayud.

Miquel Obiols (Roda de Ter 1945) va ser alumne d’Emili Teixidor, estudià Farmàcia i no ho va acabar, es llicencià en Filologia Romànica i es va dedicar a la literatura infantil i juvenil. El seu primer llibre va ser Ai, Filomena, Filomena, de 1977. Va escriure el Llibre de les M’Alicíes, en català traduït inmediatament al castellà, el 1990. Simultàniament feia de guionista i productor de programes infantils per a televisió. Així, va crear per a TVE de Catalunya programes com Terra d’escudella, La Cucafera, Planeta Imaginari o Pinnic, col•laborant amb Comediants o amb el grup Vol-Ras. També ha treballat amb Canal+. Va ser qui es va inventar el concepte de gallifante, paraula-maleta a imitació de Carroll, composta de gallina i elefante, i usada al programa de TVE Juego de Niños, presentat entre altres el 1990 per Xavier Sardà.

L’obra d’Obiols, tant l’escrita com la televisiva, és plena de conceptes surrealistes, poc habituals fins a aquell moment en programes infantils de televisió. Usa onomatopeies, nonsenses, termes del llenguatge amb doble sentit literal i figurat, caligrames, i tota mena de jocs de llenguatge. És admirador de Raymond Queneau i del moviment Oulipo francès. Té tota mena de premis pels llibres i els programes de televisió.

Un dels microrelats. Fitxa 227. Fes clic per ampliar.

Un dels microrelats, complet. Fitxa 227. Fes clic per ampliar.


El Llibre de les M’Alícies es va reeditar el 2009. És un conjunt de dotze microrelats il.Lustrats que tenen algun contacte amb l’Alícia de Carroll. Són summament surrealistes, i no lligats entre ells: una Alícia que es vol canviar per anar a una festa amb amics, i el que es canvia és de membres -els ulls, les cames, el nas… – que tenia congelats. Una Alícia farta de que li donin ordres i consells, que explota d’indignació… físicament, i tot queda ple de trossos d’Alícia. Una escola on als nens els assequen -literalment- el cervell. En un altre relat atropellen l’Alícia. En un altre, és calba i s’unta el cap de mel per atreure mosques, i la seva mare la tira al camió de les escombreries per tal que la triturin. Mossega a un gos rabiós. Devora els llibres realment… Tot així. Una bogeria cruel, i molt desagradable d’imaginar. No m’imaginava aquest estil abans d’obrir el llibre. M’ha caigut l’ànima als peus… Potser podriem dir que el conte original és també molt cruel: “Que li tallin el cap!“. Però em sembla molt més cruel el de l’Obiols.

Miguel Calatayud (Asp, Alacant 1942) és un dibuixant d’historietes i il•lustrador, un dels fonamentals de la “línia clara valenciana” dels anys 80. Els seus dibuixos estan en la línia surrealista dels textos que il•lustra. El Libro de las M’Alicias va ser premiat per les il•lustracions el 1992. També va ser Premio Nacional de Ilustración del Ministerio de Cultura el 2009 pel conjunt de la seva obra.

L’editorial Kalandraka [+] es una important editorial gallega de Pontevedra, fundada el 1998. Té un gran fons editorial de tota mena en tots els idiomes peninsulars, i també en italià, anglès i portuguès. Si té un signe distintiu és l’edició de dotzenes de llibres avançats i poc convencionals, barrejats amb algun llibre més clàssic, de Collodi, de Rodari, de Dickens, Pessoa, Rosalia de Castro, Unamuno o Nicolás Guillén.

El IV Simposi sobre Literatura Infantil i Juvenil organitzat per la Fundación Germán Sánchez Ruipérez el 2000 va considerar aquest llibre un dels cent millors llibres infantils del segle XX a Espanya. El consideren adequat per a nens de a partir de 7 anys. Pobres nens, quina culpa tenen de que hi hagi adults que els projecten les seves frustracions i sonadures… I no, no és surrealista com Carroll i les seves Alícies. Al menys jo no ho veig igual. Deu ser que em foto vell.

Fitxa 227
Títol: Libro de las M’Alicias. Idioma: espanyol. Autor: Miquel Obiols. Il•lustracions: Miguel Calatayud. Editorial: Kalandraka Andalucía, Sevilla (2009; primera edició 1990). Mida: 31*22,5 cm, cartoné. 34 pàg. Preu: 15 € (2015). ISBN: 978-84-92608-15-7

Fitxa 227 Un dibuix interior.

Fitxa 227 Un dibuix interior.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s