143. ALÍCIA PICTOGRÀFICA

Portada fitxa 190

Portada fitxa 190

Lewis Carroll va usar la tècnica dels pictogrames en diverses ocasions. A la revista autoeditada The Rectory Umbrella [+] hi posava pàgines amb paraules substituides per dibuixos , i també ho va fer a algunes cartes enviades a amigues seves.

Una carta pictogràfica de Lewis Carroll. Fes clic per ampliar.

Una carta pictogràfica de Lewis Carroll. Fes clic per ampliar.

Hi ha dues possibilitats d’ús de la tècnica. La més simple, que consisteix en substituir la paraula pel dibuix del concepte. L’altra, més usada en els jeroglífics i més complicada, consisteix a substituir la paraula per un dibuix d’una paraula homòfona, que soni més o menys igual però amb significat diferent. Aquesta tècnica és la que preferia Carroll. Vegem el començament de la carta reproduida aquí, on a la primera línia hi ha dibuixat un cérvol, i a la segona un ull. En anglès, respectivament, deer i eye. La primera línia vol dir My dear Ina, i la segona Though I don’t give… i així successivament. Més complex, més emocionant i molt més difícil.

El conte que presentem a aquest blog va dirigit a nens petits, i és fet amb pictogrames elementals, que representen el que hi ha al dibuix. Per si hi havia algun dubte, a l’interior de les cobertes hi ha el significat de cada dibuix. Tot el text és fet amb lletra lligada, primera que s’introdueix a la major part d’escoles. Per cert la font tipogràfica d’aquest estil de lletra es diu MeMima, i és força habitual entre els/les mestres d’infantil per preparar textos i fitxes per als nens. Però si prosperen les idees pedagògiques que es comencen a implantar a Finlàndia, aquest tipus de lletra lligada deixarà d’usar-se i els nens no sabran llegir aquests tipus de textos. Un dels meus primers llibres de text es deia “Mi primer manuscrito” i consistia en moltes cartes comercials, escrites en forma manuscrita amb tipus de lletra molt diferents, i així t’acostumaves a llegir textos escrits a mà per diverses persones. I després tocava caligrafia, que feiem amb plumilla que sucavem a un tinter. Els bolígrafs, patentats en una primera versió el 1938, encara no havien arribat a Espanya…

FITXA 190
Títol: Leo con pictogramas Alicia en el país de las maravillas. Contingut: text infantil d’Alíca, amb algunes paraules substituides per dibuixos.
Idioma: castellà. Autor: Lewis Carroll. Adaptació: no consta. Il•lustracions: Shago Hirata.
Editorial: Todolibro, Madrid. Mida: 28*22 cm, tapa dura. 20 pàg. Preu: 6 € (llibreria de vell online, 2013) ISBN: 84-8426-576-5

Una pàgina interior. Fitxa 190.

Una pàgina interior. Fitxa 190.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s