106. ALÍCIA PARRAMÓN TREBALLA EL CUENTO

Portada. Fitxa 154

Portada. Fitxa 154

Parramón Ediciones [+] és una editorial catalana, amb seu a Badalona, i sucursals a tot Sudamèrica, que està especialitzada en llibres i material per al dibuix, la pintura, les manualitats i les arts gràfiques. També té, de forma complementària, algunes col•leccions de música, moda, novel•la gràfica i narrativa per a petits.

Fou fundada per Josep Mª Parramón Vilasaló (Barcelona 1919-2002), que en va escriure més de 40 títols, especialment sobre docència pràctica de la pintura i el dibuix, per a aficionats de tots els nivells i edats, i per a tot tipus de tècniques: oli, aquarel•la, acrílic, llàpis de colors… Molts s’han traduit a l’anglès i es venen per Amazon.

El projecte “Trabaja tu cuento” constava de quatre narracions amb activitats: Pinotxo. l’Alícia, Els Tres Porquets, i la Caputxeta Vermella. Hi va haver una edició especial per a Círculo de Lectores, que és la que es presenta aquí, i altres edicions amb el mateix contingut però de tapes diferents. Hi ha una versió resumida del conte original, en la que es salten episodis sencers, i després ‘hi proposen 14 activitats de manualitats, relacionades més o menys amb el conte, però que podrien ser vàlides per a molts altres contes. Per exemple, la Corbata del conill, el Rellotge del conill, el Vano de la Reina, la Corona de la Reina, el Gat màgic (potser l’activitat més lligada al conte), el Pastís d’Alícia… Obviament la corona valdria per a qualsevol altre conte amb una reina, etc. Algunes d’aquestes activitats són possibles, però altres requereixen molt material, molta paciència i molt de suport dels adults. El llibre ha estat traduit a l’anglès i l’italià.

Dibuix de la fitxa 154. Fes clic per ampliar.

Dibuix de la fitxa 154. Fes clic per ampliar.


Cristina Picazo (Barcelona 1969) [+] i Montserrat Llongueras, dissenyadores de les activitats, les classifiquen per edats i per temps d’execució, que varien entre una hora per a nens de 5 anys la més senzilla, fins a 6 h per a un grup de nens de 8 anys. L’Escola Traç, Centre d’expressió plàstica de Barcelona [+], ben coneguda i que segueix ben viva, ha col•laborat en el projecte. Lluís Filella [+] és un il•lustrador per a llibres infantils i juvenils, que treballa des de 1992. Va fer l’Alícia el 1997. Del Círculo de Lectores ja se’n ha parlat en aquest blog [+].
Una de les manualitats del llibre: la Corona de la Reina.  Fitxa 154. Fes clic per ampliar.

Una de les manualitats del llibre: la Corona de la Reina. Fitxa 154. Fes clic per ampliar.


Em segueix cridant l’atenció l’ús transitiu del verb treballar, com en el títol del llibre. Ja sé que Raimon té la coneguda cançó Treballaré el teu cos, i que els manyans treballen el ferro i els fusters la fusta, però cada vegada que els/les mestres diuen que amb els nens treballen el tres, a mi em crida l’atenció. En el llibre que s’ha presentat aquí treballen el conte, que és molt diferent de viure del conte, activitat que a Catalunya es sol dir viure del qüento, del cuento o del cuentu…, i hi ha qui en viu.

FITXA 154
Títol: Alicia en el país de las maravillas. Trabaja tu cuento. Contingut: Alice’s Adventures in Wonderland resumit i adaptat, i 14 activitats manuals per a infants relacionades amb el conte.
Idioma: espanyol. Il•lustracions: Lluís Filella. Adaptació en castellà: Lídia Ortiz. Activitats manuals: Cristina Picazo i Montserrat Llongueras.
Editorial: Parramón Ediciones – Círculo de Lectores (1999). Mida: 30*24,5 cm, tapa dura. 48 pàg. Preu: 5,40€ (llibreria de vell 2014) ISBN: 84-226-7512-9

2 comments on “106. ALÍCIA PARRAMÓN TREBALLA EL CUENTO

  1. […] dibuix i manualitats. Ja n’haviem vist algun treball relacionat amb l’Alícia [+]. Ara comercialitza aquest paquet en català [+] i castellà. Actualment Parramon és una marca de […]

  2. […] És habitual usar contes clàssics per proposar activitats artístiques per a infants, i n’hem vist algun exemple ara fa temps: [+] […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s