523. TURISME AL PAÍS DE LES MERAVELLES

Fitxa 566. Portada

Entre els aficionats a la literatura de viatges hi ha des de fa uns anys una línia de productes que barregen la literatura, la ficció i la geografia. Són llibres amb títols com  “Viatges a illes encara no descobertes“,  “Atlas dels llocs maleïts“, “Els llocs que no sabies que existien i que, de fet, no existeixen” o “Atlas de las futuras islas sumergidas“. Aquest darrer, per desgràcia, no és ficció… Llibres d’aquest estil es poden trobar a llibreries especialitzades, com la Llibreria Altaïr [+].

Doncs hi ha també alguns llibres sobre els móns inventats pels autors de literatura fantàstica. Un exemple és el llibre “Mapas literarios“, de Huw Lewis-Jones [+] , o el llibre que comentem avui, ‘”Atlas de los lugares literarios“, de Cris F. Oliver.   A aquest llibre hi ha una descripció de trenta llocs ficticis, inventats pels escriptors de ficció. En quatre pàgines per cada lloc se’ns diu on són, com s’hi arriba, les principals característiques turístiques del lloc, què s’hi pot veure, i un mapa del lloc. Hi ha, com és de suposar, el País de les Meravelles.

Fitxa 566. Índex de tots els llocs literaris

La part de text té gràcia, amb recomanacions per estar-se al País de les Meravelles. Per exemple, suggereix que sempre portis a la butxaca racions de pastissets i galetes per creixer o fer-se petit, i recollir totes les claus que vagis trobant…  

En canvi, trobo que el mapa és poca cosa. Més és una acumulació de dibuixos sense ordenar  gaire que un mapa amb l’itinerari marcat de l’Alícia -o del futur visitant- I no serà que no n’hi hagi exemples, com aquest: [+] (tot i que comet l’error de fer-hi sortir en Humpty Dumpty, que és del Mirall).   (per cert, donen per fet que l’Eruga és blava, quan enlloc del text original ho diu. Això ho va popularitzar Disney).. Val a dir que la major part de mapes del llibre, corresponents a altres paísos o llocs, tenen la mateixa pega: són poc “mapes”.

L’autor o autora signa Cris F. Oliver, que és un pseudònim, i no n’he sabut trobar el nom veritable ni res de la seva biografia. De l’il·lustrador sí: és Julio Fuentes, de Palma (1980) [+] Il·lustra llibres per a diferents editorials, i també per a revistes com Petit Sapiens.

Adjunto l’índex del llibre, on es veuen tots els llocs descrits, molts dels quals són coneguts, però alguns, ni idea de què o on són. S’hi pot trobar a faltar el País del Mirall,  però la descripció del lloc i el mapa del Mirall seria molt senzill, i al text de la narració i a les il·lustracions originals de Tenniel queda ben clar: un tauler d’escacs, amb l’itinerari que segueix el peó de rei fins a convertir-se en Reina.

Ha editat el llibre l’editorial Montena , que actualment és un dels segells juvenils de Penguin [+]

Fitxa  566

Títol: Atlas de los lugares literarios. Contingut:  assaig il·lustrat. Autor. Cris F.Oliver. Idioma: espanyol. Il·lustrador: Julio Fuentes.  Editorial:  Montena (2018)  Preu: 17,95 € (Librería Martín Fierro, Elda, via Internet).  Mida: 20*26,5 cm. 127 pàg. Tapa dura. ISBN: 978-84-9043-896-1

Fitxa 566. El mapa del País de les Meravelles. N’he vist de millors…

Deixa un comentari