399. CARROLL POETA

Fitxa 460. Portada.
Foto d’Alice Liddell, 1858.Autor: Lewis Carroll

El món victorià era ple de poemes. Com ja hem vist, Carroll usa molts dels poemes moralitzants per parodiar-los i guanyar-se les simpaties dels nens i nenes que llegien les seves novel•les, als que els devia fer molta gràcia la transgressió que representaven. M’imagino una situació com la Trinca cantant la Cinquena Simfonia de BeethovenOda al paper de water“. Ja havíem comentat alguna antologia de poemes de Carroll [+] però era restringida als poemes sense sentit més coneguts dels seus llibres.

La recopilació que comentem aquí consta de 32 poemes, dels quals només cinc són de les Alícies. La resta són de diferents llibres que Carroll va fer des de la seva adolescència, inclosos “The Rectory Umbrella” o “Mischmasch[+]. Altres provenen de cartes personals. També hi ha poemes de “Fantasmagory[+], “The Hunting of Snark[+] o “Sylvie and Bruno[+], llibres menys coneguts.

Fitxa 460. Poema “Thrillings”. Fes doble clic per ampliar


Els poemes són força variats, però la major part són sentimentals, en el sentit de que afloren els sentiments del poeta. Solitud, amor, evocacions de paisatges, emocions… Només alguns són nonsense o humorístics. I una oda a la puntualitat, típica de Carroll.

Ha fet la recopilació, la traducció i el pròleg Raquel Lanseros [+] (Jerez de la Frontera 1973). És una de les poetes més reconegudes en llengua espanyola, amb molts llibres de poemes premiats i traduïts. El seu extens pròleg indica per què ha triat els poemes seleccionats, una biografia comentada de Carroll i una contextualització en l’època. Es nota que li agrada Carroll.

El llibre és editat per Valparaíso Ediciones [+]. És una editorial fundada a Granada el 2012, i decantada a la poesia, els estudis literaris i la recerca. Té filials a diversos països de Sudamèrica i als EUA.

Fitxa 460. Contraportada. Fes clic per ampliar

Fitxa 460
Títol: Poemas. Contingut: 32 poemes en edició bilingüe, i un pròleg. Text: Lewis Carroll. Pròleg i traducció de Raquel Lanseros. Idiomes: anglès i espanyol. Editorial: Valparaíso (Granada 2015). Preu: 44000 COP (pesos colombians) (Feria del Libro de Medellín, Colombia 2015). 149 pàgines. Mida: 13,5*21 cm. Rústica. ISBN: 978-84-9441158-0-7

Fitxa 460. Poema “The poet’s farewell” (Aprox.1853). Fes doble clic per ampliar

Deixa un comentari