495. OI, ALÍCIA?

Fitxa 551. Portada

L’Alícia és un personatge tan potent que ha estat la inspiració de molts novel·listes, guionistes o músics. Ho hem anat veient a les entrades d’aquest blog, com es pot comprovar a la pàgina “Diversos autors”  [+]   . Doncs bé, acaba de publicar-se una novel·la infantil  en català, on hi surt l’Alícia i el Mirall.

Fitxa 551. El taxi de 1946

Oi que ens hem perdut, Alícia? és la història de quatre nens –Alícia, Carla, Lluc i Pere– a qui per primera vegada els pares els deixen anar sols a la seva escola, que és la Fructuós Gelabert -realment existent- ubicada a l’Eixample de Barcelona. Després d’alguns episodis preliminars, es troben amb algú que els porta a una escola molt antiga, buida, que s’omple després de nens -sense nenes- i que, sense una explicació clara del perquè, resulta que és de l’any 1946. S’escapen de l’escola, un taxista els porta novament al  seu barri, i l’Alícia puja a casa seva… de 1946. Allà, després d’un parell d’episodis més, en anar al lavabo es veu al mirall, el toca, veu que el pot travessar… i es troba novament al 2022. De fet, la única relació de la novel·la i l’obra de Carroll és el nom de la protagonista i el mirall que permet passar-hi a través i que fa que qui el travessa canvii no de lloc sinó d’any.

A la novel·la hi ha alguns anacronismes dels que l’autor no en deu ser conscient, per exemple la gent va a comprar amb el carretó, i no n’hi havia aleshores. O els nens tenen xandalls, vestimenta que no es va implantar fins els setanta.

L’autor és Pep Puig (Terrassa 1969) [+] . Té publicades diverses novel·les per a adults, i un parell de novel·les juvenils. Les il·lustracions són de Mercè López Ascanio (Barcelona 1979) [+], prolífica il·lustradora de llibres juvenils i portades per a adults. Les he trobat molt reeixides, i que donen molt bé l’atmosfera de 1946.

Ha editat la novel·la Animallibres [+]  , editorial catalana especialitzada en literatura infantil i juvenil. Té un servei de visites d’escriptors a les aules, d’infantil a batxillerat, que deu ser útil i motivador per als alumnes.

Fitxa  551

Títol: Oi que ens hem perdut, Alícia?. Contingut:  Novel·la juvenil original il·lustrada. Autor:  Pep Puig. Idioma: català.   Il·lustracions: Mercè López. Editorial: Animallibres (Barcelona 2022) Preu: 12,95 € (Trabookaire 2023).  Mida: 15,5*24 cm. 193 pàgines.Cartoné. ISBN: 978-84-18592-58-4

Fitxa 551. Una de les dobles pàgines del llibre

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s