486. L’ALÍCIA REAL

Fitxa 543. Portada clàssica amb les il·lustracions de Tenniel

Aquest llibre es va editar fa quaranta anys, i és una biografia d’Alice Liddell, molt exhaustiva, probablement la és detallada de les que tinc i he comentat. Dedica gran quantitat de pàgines al seu origen familiar i la seva infància i les relacions amb les germanes i altres parents. No era de domini públic encara tota la discussió sobre les relacions entre Dodgson i Alice i per això se’n parla poc al llibre. En canvi, dedica força pàgines a les relacions d’amistat d’Alice amb el princep Leopold fill de la reina Victòria. Sembla que les famílies van parlar de matrimoni, però sense que prosperés, potser per l’hemofília del príncep, comú a moltes cases reals europees i afavorida pels matrimonis consenguinis. A més Alice no era princesa…

El llibre està ple de fotografies d’època de tots els personatges que hi van sortint i dels llocs on habiten o van d’estiueig. Al començament moltes fotos són de Dodgson-Carroll, però després n’hi ha més de Julia Margaret Cameron i altres fotògrafs. La major part les hem vist en altres edicions, com aquestes: [+] o aquesta [+]. Totes interessants i totes diferents.

Va escriure el llibre Anne Clark (1933), llavors arxivera de la London University, i membre molt activa de les societats vinculades a Carroll, com les Lewis Carroll Society de Londres i de Nordamèrica, de la que va editar la revista Jabberwocky. Havia escrit una biografia de Lewis Carroll el 1979, que no tinc. Al llibre hi ha molta documentació que no he vist en altres biografies, com la lletra i la música de la cançó Dreamland, de Carroll, que reprodueixo aquí.

El llibre es pot trobar a llibreries de vell virtuals, o a Amazon (a un preu exorbitant)

Ha editat el llibre Stein and Day Publishers [+]  editorial de Nova York que va tancar el 1989. Es va especialitzar en obres de literatura, biografies, història i temes socials.

Fitxa 543

Títol: The Real Alice. Contingut:  Biografia detallada i il·lustrada d’Alice Liddell  Autor:  Anne Clark. Idioma: anglès.   Il·lustracions i fotografies: diversos autors, incloent-hi Carroll. Editorial: Stein and Day (Nova York 1981). Preu:  20 € (TodoColección 2022). Llibre de segona mà.  Mida: 21,5*29 cm. 271 pàgines. Cartoné amb sobrecoberta. ISBN: 0-8128-2870-4.

Partitura de Dreamland de Carroll i Hutchinson

Fitxa 543. Contracoberta a partir d’una foto de Carroll acolorida

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s