479. TOTA LA VIDA DE CARROLL

Fitxa 536. Portada

Aquesta és la biografia més gruixuda i completa de les que tinc de Charles Dodgson.  Al blog n’hem comentat abans tres:  una de polèmica [+], una de curiosa [+] i una de molt amable i poc crítica  [+].      

La del comentari actual és una biografia amb pretensions d’exhaustivitat. Són 400 pàgines de lletra petita i atapeïda, on es fa una visió jo diria que total de la vida i obres de Dodgson, sense deixar-se res. Comença amb la seva família llunyana, inclosos els avis, i acaba amb els descendents de la família, que han tingut importància a l’hora de les edicions dels seus llibres, i de la selecció i eventual desaparició de part dels seus diaris.

A aquesta biografia hi surten detallades totes les facetes de la vida: llocs, viatges, espais on vivia i treballava, detalls de la vida familiar d’ell i dels seus amics i coneguts, relacionant-ho tot amb la seva obra.  També hi surten, naturalment, les seves contradiccions personals, religioses, de caire sexual, de caire polític i familiar, el seu conservadorisme moral i la seva passió per la fotografia, la seva assiduitat al teatre i a les joves actrius… sense passar-se. El biògraf el defineix com una persona entre Jonathan Swift i Sade, i entre Freud i el surrealisme.

L’autor és Donald Thomas [+]   acadèmic dela universitat de Gales, i prolífic autor de biografies de personatges reals – Carroll, Sade, lord Cardigan– i de ficció, com Sherlock Holmes, del que té un munt d’obres, o Jekyll-Hyde.

No m’he acabat el llibre, perquè entra en detalls massa detallats, però aparentment està molt ben documentat, amb una llarga bibliografia i cites. Conté una part central amb 29 fotografies, moltes conegudes i altres no tant. Algunes són fetes pel mateix Carroll, altres són d’espais on vivia i altres són il·lustracions dels seus llibres. El llibre és ja una mica antic, de 1996.

Ha publicat el llibre l’editorial John Murray Publishers, de Londres [+] , Va ser fundada el 1768 (!) i el 2004 va ser comprada pel grup Hachette.

Fitxa 536

Títol:  Lewis Carroll. A Portrait with Background. Contingut:  Biografia i il·lustrada. Autor:  Donald Thomas. Idioma: anglès.   Il·lustracions: Fotografies diverses. Editorial: John Murray (Londres 1996). Preu:  12 € (llibreria de segona mà).  Mida: 16,5*24,5 cm. 404 pàgines. Tela amb jaqueta. ISBN: 978-0-7195-5323-7

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s