439. L’ALÍCIA ORIGINAL

Fitxa 501. Portada

Sallly Brown ja havia aparegut a aquest blog  [+] , per un llibre on presentava el primer manuscrit de Carroll, “Alice’s Adventures under Ground“, llibre on citavem precisament el que ara estem presentant.  El llibre d’aquesta entrada és publicat abans, el 1997, i podriem dir que és la preparació del següent. És un llibre on fa un llarg assaig sobre el text de Carroll, amb abundoses imatges del manuscrit original propietat de The British Library, i del que ja n’hem citat diverses vegades la seva tortuosa història.

Aquest llibre, de petit format, conté també diverses fotos fetes per Dodgson, sobre les germanes Liddell, i n’hi ha una d’especial interés per a mi. És la foto de 1858 ben coneguda de l’Alice disfressada de captaire, i en aquest cas, acolorida a mà sobre el positiu. Aquesta és una tècnica que es va fer servir des dels començaments de la fotografia, i que va arribar a casa meva els anys cinquanta, quan el meu pare acoloria amb pinzell fi algunes fotos ampliades, especialment retrats de nens -jo- amb la mama, o algun paisatge. Era una feinada i els resultats no eren tan brillants com a la foto reproduida aquí, probablement per no tenir els pigments adequats.

Fitxa 501. Una de les il·lustracions de Carroll per la partida de croquet

Hem vist el facsímil d’Under Ground en diverses entrades, com l’edició bilingüe de Solans [+]  o la de Carbonell [+]. No em sembla que existeixi una traducció en català.

Tant la Sally Brown con The British Library sortien comentats a l’entrada citada, i no ho repetirem aquí.

Fitxa 501

Títol: The original Alice. Contingut: Assaig sobre el manuscrit d’Underground.  Autor: Lewis Carroll pel manuscrit, i Sally Brown per l’assaig.  Idioma:  anglès.  Il·lustracions: facsímils i fotos de Lewis Carroll. Editorial: The British Librery (Londres 1997). Preu:  12,75€ (TodoColección 2021). Mida: 12,5*17 cm. 64 pàgines. Cartoné. ISBN: 978-0-7123-4533-7

Fitxa 501. Foto acolorida de Dodgson

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s