438. INVENTANT WONDERLAND

Fitxa 500. Portada

Aquest llibre és un assaig acadèmic i divulgatiu de 1995 sobre el que n’hi van dir l’Edat d’Or de la literatura infantil: segona meitat del segle XIX i començament del XX. El subtítol  del llibre és ben explícit: “La infància victoriana a través de les vides i fantasies de Lewis Carroll, Edward Lear, J.M.Barrie, Kenneth Grahame i A.A.Milne“.

No cal dir res de Lewis Carroll. Edward Lear [+] és el conegut autor de moltes poesies del nonsense, així com d’obres llargues igualment absurdes. James Matthew Barrie [+] és l’autor de Peter Pan . Kenneth Grahame [+] és l’autor de The Wind in the Willows (El vent entre els salzes), obra clàssica de literatura infantil i juvenil, Finalment Alan Alexander Milne [+] és l’autor de les obres que tenen com a protagonista l’osset Winnie the Pooh. Edat d’Or, efectivament, i només calia afegir-hi el Màgic d’Oz de Frank Baum, però aquest escriptor no és victorià sino estatunidenc. No sé si hi ha algun criteri perquè no hi figuri Beatrix Potter [+] autora i dibuixant dels 23 contes de Peter Rabbit.

El llibre que comentem és la biografia comentada dels cinc autors citats, en el seu entorn del Regne Unit, que era una societat molt decantada cap a la valoració -a la seva manera- de la infància: la societat victoriana i eduardiana (d’Eduard VII, successor de la reina Victòria)  De cada un dels autors n’hi ha un capítol amb unes 40 pàgines, amb biografia força detallada, en la que es mostra alguna de les influències que va tenir en la seva tasca d’escriptor. De Carroll se’n destaca la seva meticulositat i voluntat de generar rutines sistemàtiques per a la vida diària, la seva aversió al casament i la seva aferrissada defensa del celibat. El descobriment de la fotografia va marcar molt la seva vida, i en destaca la seva passió per retratar nenes nues -mai nens- sempre amb permís dels pares. Al llibre hi ha algunes reproduccions de les cartes en les que demanava aquest permís, prou explícites com perquè,  si s’escrivissin avui, les famílies receptores el denunciéssin  per perversió. Però les escrivia des de la seva sinceritat i innocència, sense intentar defensar-se de res perquè no era conscient de que suggerís res reprovable. Com han canviat els temps…

Fitxa 500. Charles L.Dodgson als seixanta anys. No consta l’autor.

Els altres quatre autors són comentats amb el mateix detall, però no en parlarem aquí perquè no hi ha referències a Carroll, excepte pel que fa a Edward Lear, principal inventor dels limericks i el nonsense, dos anys després de la primera Alícia. També era solter, de relació difícil amb els adults però no amb els infants, no només nenes sinó també nens.

L’autora és Jackie Wullschläger [+] (Londres 1962) crítica literària i experta en literatura infantil, tema del que ha escrit diversos llibres. Al llibre que comentem hi ha insertades diverses fotografies dels cinc escriptors, algunes altres del mateix Carroll, i també d’obres d’art victorianes, romàntiques i prerafaelites, estil popular a aquell temps.

Ha editat el llibre The Free Press, actualment una marca secundària de Simon & Schuster [+]   Es va fundar el 1947 i està especialitzada en assaig, especialment sobre sociologia i literatura, abandonant la perspectiva molt conservadora que tenia els seus primers anys.

Fitxa 500

Títol: Inventing Wonderland. Contingut: Assaig il·lustrat.  Autor: Jackie Wullschläger.  Idioma:  anglès.  Il·lustracions: fotos de diversos autors, inclòs Lewis Carroll. Editorial: The Free Press (New York 1995). Preu:  $9,93 (BookBuyers online 2015). Mida: 16*24,5 cm. 228 pàgines. Cartoné amb sobrecoberta. ISBN: 0-684-82286-5

Fitxa 500. Foto de Mary Hilton Badcock (1860), que va inspirar Tenniel en els seus dibuixos d’Alice. Foto de Charles L. Dodgson

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s