396. A D’ALÍCIA

Fitxa 462. Portada

L’any 1951, la senyoreta Caritat ens feia cantar mentre marcava amb una vareta les lletres d’un cartell: a, be, se, seatxe, de… Tres d’aquelles lletres ja no hi són avui: la CH, la LL i la Ñ, però a la meva cançó encara hi perduren.´La senyoreta Caritat no era mestra però en feia a l’Acadèmia Felmes de Badalona, que era una acadèmia de pis, mixta fins als 6 anys, sense pati. El cartell tenia només les lletres pintades, amb lletra majúscula de pal, sense dibuixos. Però ja existien els abecedaris il•lustrats. Actualment en podem trobar dotzenes, i abans de la Guerra Civil també: d’en Xavier Nogués [+], de Ricard Opisso, de Joan Junceda o d’Apel•les Mestres [+]. Tots es poden trobar a les llibreries de vell.

A tots els idiomes hi ha abecedaris similars al que es comenta a aquesta entrada. Hi ha abecedaris temàtics, on cada lletra és il•lustrada amb un animal que comença amb la lletra citada. O de personatges, o de fruites. O de països, o de tot el que vulguem. No, no de tot: no podríem fer un abecedari de la taula periòdica dels elements químics perquè hi ha dues lletres que no són inicial ni el símbol de cap element: ni la J ni la Q.

Fitxa 462. La lletra O. Fes clic per ampliar


A is for Alice” és la cantarella inicial dels nens angloparlants per introduir cadascuna de les lletres. I al llibre hi ha 26 lletres, totes inicials d’alguna paraula que surt a les Alícies. Excepte la Z que surt com a Griphon Who’s Snoring (el Grifó que està roncant… i fent el so Zzzzz), i la X, que surt a aXe(destral).

Les il•lustracions són de fet reproduccions d’una edició inicial de les Alícies feta el 1988, que eren fetes per xilografia, és a dir gravat en fusta. Els autors (Bill Poole, George Walker i Joseph Brabant) van cedir els blocs de fusta originals a la Toronto’s Osborne Children’s Library. Les il•lustracions de l’abecedari són fetes per George A.Walker, que havia fet els gravats originals. Tenen limitacions de precisió de les línies, però tenen la força de semblar fetes amb tècniques arcaiques. Els textos que acompanyen cada lletra són més o menys literals de les Alícies.

Però, fent memòria, haviem vist ja i comentat una edició de l’Alícia amb dibuixos fets amb gravat aquí: [+]. L’autor és el mateix George A.Walker. Fins a cert punt podriem dir que l’abecedari és un extracte del llibre, tant en text com en il•lustració. L’editor és també The Porcupine’s Quill.

Fitxa 462
Títol: A is for Alice. Contingut: abecedari il•lustrat amb textos al•lusius. Text i il•lustracions: Lewis Carroll i George A. Walker. Idioma: anglès. Editorial: The Porcupine’s Quill (Erin, Ontario, Canadà 2009). Preu: $13 (Amazon 2015). 62 pàgines. Mida: 14*22 cm. Rústica. ISBN: 978-0-88984-323-3

Fitxa 462. La lletra H. Fes clic per ampliar

3 comments on “396. A D’ALÍCIA

  1. susanna vendrell ha dit:

    aquest de l’abecedari m’agradaria tenir-lo. es pot aconsseguir per Internet?

  2. cmans ha dit:

    El vaig comprar per Amazon ara fa alguns anys. Sembla que encara hi és:

  3. […] Comentem, doncs, només l’il·lustrador. És Federico Fernández Alonso (Vigo 1982) [+]  il·lustrador de llibres infantils i juvenils. Les seves obres per a aquesta Alícia són de la línia fosca, que estan entre els gravats fets amb xilografia i el comic línia fosca, com a aquestes entrades: [+], [+]. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s