391. ALICE IN ESCHERLAND

Fitxa 457. Portada

El 1898 va néixer M.C.Escher [+], pintor i il•lustrador ben conegut, i el 1898 va morir Charles Dodgson. Aprofitant aquesta coincidència, el 1998 es va editar un calendari commemoratiu del doble centenari. No deu ser casualitat que molta gent apassionada per les obres de Carroll ho són també de l’obra d’Escher. Un, escriptor amb textos de matemàtica i lògica; l’altre, pintor amb dibuixos geomètrics que desafien la lògica. Tots dos, summament imaginatius.

El calendari conté un problema o qüestió matemàtica per a la major part de dies de l’any; si no, hi posa alguna frase, cita o commemoració. Se’n poden veure alguns exemples a les pàgines reproduïdes. A les pàgines que no són de calendari hi ha problemes més llargs, dibuixos, o comentaris lingüístics. Molts estan referits a les Alícies, a Carroll o a Escher. Hi ha un fil conductor al llarg de l’any, que són diversos temes matemàtics més o menys “refrescants”, un per cada mes. Són els següents:

Gener: Lewis Carroll, l’original senyor d’Oxford de les “matemàtiques amb un somriure
Febrer: Alícia a Flatland (sensacional llibre-conte d’E.A.Abbott [+] sobre geometria en 1D, 2D i 3D. Està traduiït com a Planilandia
Març: El Gat de Fibonacci
Abril: Rectangles auris, triangles escherians
Maig: “Morphing” (transformacions geomètriques o de paraules)
Juny: M.C.Escher, matemàtic, artista, viatger
Juliol: de l’Alhambra als mosaics d’Escher
Agost: Anamorfismes
Setembre Bandes d’Escher i de Moebius
Octubre: El nombre favorit de Lewis Carroll és el “For tea to!
Novembre: els bolquers d’Alice i Moebius (va de geometria…)
Desembre: nova visita a Flatland.

Molts d’aquests temes van ser usats en els llibres de problemes que Carroll va escriure i als que era molt aficionat. Per exemple, aquests: ;[+], [+] i molts altres llibres vistos al blog.

Fitxa 457. El mes de gener. Fes clic per ampliar.


Són autors d’aquest calendari John Bibby, John Sharp, autor de llibres de jocs matemàtics [+], i Edward Wakeling. Aquest darrer és compilador de problemes i jocs de Carroll, i n’ha fet un llibre ja comentat: [+]

Edita el calendari l’empresa QED [+], que té les mateixes sigles que l’electrodinàmica quàntica (QED) inventada per Richard Feynman, Nobel de física del qual no parlarem aquí. Ja en varem parlar prou el 2018 que va ser el seu any commemoratiu. Per cert. Feynman citava a vegades les Alícies.

QED fa tota mena de llibres i materials impresos, de novel·les infantils a una notable col•lecció de llibres de sexe molt detallats, i que el lector interessat sabrà trobar.

Fitxa 457
Títol: Alice in Escherland incorporation funmaths. Contingut: calendari de l’any 1998 amb problemes de matemàtiques. Redacció: John Bibby, John Sharp, Edward Wakeling. Idioma: anglès. Editorial: QED (York UK, 1997). Preu: $16,11 (Amazon 2ª mà, 2015) 24 pàg. Mida: 29,5*21 cm. Rústica. ISBN: 1-85853-026-1

Fitxa 457. Pàgina interior. Fes clic per ampliar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s