388. ALÍCIA DOMINADA

Dòmino d’Iban Basterretxea.

A més d’innombrables jocs de cartes vinculades a l’Alícia, hi ha aquest joc de dòmino, que en espanyol en diuen dominó. Jo recordava haver llegit que aquest joc es deia així perquè era autoritzat als convents on hi imperava la regla del silenci, es jugava sense dir res, i al final el frare que guanyava deia el començament del salm 110 “Dixit Dominus Domino meo” i d’aquí li vindria el nom. Però sembla que no, que el joc es va inventar a la Xina i va passar a Europa i el món per mercaders italians, cap al segle XVIII. Però no he trobat l’origen del nom.

Aquest dòmino de l’Alícia es fet amb il•lustracions d’Iban Barrenetxea [+] , que ja havíem vist en una edició de Barcanova [+].

Carroll i el seu text invertit. Fes clic per ampliar.


Edita el joc l’empresa TresTristesTigres [+], fundada el 2013 entre Sevilla i Mar del Plata, i que edita tota mena de llibres i jocs infantils amb disseny especialment cuidat. Les fitxes d’aquest dòmino són de cartró, molt grans, de 12*6 cm, i 2 mm de gruix: no es poden posar dretes, ni fan aquell soroll característic de dòmino al bar quan es juguen sobre una taula de marbre. Les figures que hi surten són: al 0, les Cartes que pinten els rosers ; a l’1, l’Alícia incrustada a la casa del Conill ; al 2, l’Eruga; al 3, la Reina de Cors; al 4, el Barreter ; al 5, el Conill; i al 6, l’Alícia amb el Gat. Hi ha les 28 fitxes canòniques, a més de dues altres. Aquestes dues formen una imatge de Carroll i un text escrit de baix a dalt i de dreta a esquerra. No és escrit un text del com al mirall, que inverteix d’esquerra a dreta. Fixem-nos que un mirall només inverteix de dreta a esquerra, però no inverteix de dalt a baix. Per què deu ser?

Fitxa 454
Títol: Dominó “Alicia en el país de las maravillas”. Contingut: joc de dòmino il•lustrat. Il•lustracions: Iban Barrenetxea. Idioma: espanyol. Editorial: Ediciones TTT (Tres Tristes Tigres, Sevilla 2014). Preu: 15,95 € (Barcelona 2014) Mida: 19*12,5*2,5 cm. Cartró. Codi de barres: 8527713220317

Unes quantes fitxes del dòmino, on es poden veure les figures. Fes clic per apliar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s