328. LA CANÇÓ MÉS RARA D’ALÍCIA

Fitxa 393. Portada. L’edifici del fons és la Casa Rosada, seu del govern argentí.

Charly García (Buenos Aires 1951) [+] (1978-1982) és un cantant solista i líder d’una banda de rock argentí dels anys vuitanta denominada Serú Girán. Van compondre una vegada un tema denominat “Canción de Alicia en el País[+], amb uns lletra on s’evoca una Alícia que ha deixat de viure al seu país, i que deambula per carrers ruinosos… Tot molt trist. Pot veure’s el grup cantant la cançó aquí [+].

Alguns comentaristes van atribuir a la lletra una actitud contra la dictadura militar que aquells anys hi havia a l’Argentina, i que en aquell moment era en mans de Roberto Eduardo Viola (1924-1994)[+] , a qui no s’ha de confondre amb Videla, “la Pantera Rosa“, també militar argentí de la dictadura. Tots dos van ser destituits i jutjats.

El fet és que la banda de Charly García mai va ser un conjunt molt militant contra la dictadura, però una lletra ambigua com la de la cançó es presta a ser interpretada en el sentit anti-règim sempre. Com aquí, que es va arribar a considerar antifranquista alguna lletra que cantava la Massiel… (“Aleluya“). A la lletra argentina es parla de la Morsa i la Tortuga, personatges del Wonderland, i que eren els sobrenoms que havien tingut els presidents argentins Onganía, també militar, i Illía, civil que fou derrocat el 1966 precisament per Onganía, i les asociacions són fàcils.

Fitxa 393. Alícia es mira al mirall i hi veu canvis.. Fes clic per ampliar.


L’any 2017 Charly ha tingut l’oportunitat de fer una publicació amb la lletra de la cançó, i il•lustrada. Les il•lustracions són de Gonzalo Gayoso [+], artista argentí freelance. El format que van decidir per al llibre fou la mida d’un single de vinil, aquells discos petits amb una o dues cançons a cada cara, i que fa anys que van desaparèixer de les botigues, i ara són objecte de venda d’ocasió.

A més de les tres reproduccions d’aquesta entrada, poden veure’s més il·lustracions, corresponents a les sis primeres pàgines de la publicació aquí: [+].

La marca editora [+] és una editorial argentina que es dedica a llibres d’art, filosofia i assaig, principalment. Té una petita secció de llibre infantil i, sorprenentment, el llibre que avui estem comentant el considera llibre infantil. Com que hi surt l’Alícia

Fitxa 393
Títol: Canción de Alicia en el País. Contingut: lletra de la cançó del mateix nom, il•lustrada, Autor: Charly García. Idioma: espanyol. Il•lustracions: Gonzalo Gayoso. Editorial: La Marca Editora (Buenos Aires 2017). Mida: 18*18,5 cm. Cartolina. 24 pàg. Preu: 10 € (Casa del Llibre online, 2018).ISBN: 978-950-889-296-6

Fitxa 393. A la dreta, el pont transbordador Nicolás Avellaneda, que va estar parat 60 anys i es va restaurar el 2017.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s