284. ALÍCIES FEMINITZADES

Fitxa 344. Portada. Il·lustració de Nicoletta Ceccoli

Aquest llibre és editat a Sant Adrià del Besòs, en anglès i castellà, per a una difusió mundial. És una col•lecció d’imatges de l’Alícia, només algunes corresponents a llibres editats, i la major part fetes com a pintures independents. Totes són força recents, i ben variades. Només un d’aquests il•lustradors ha estat ja comentat a aquest blog: Fernando Vicente [+]

Moltes il•lustracions presenten una Alícia noia gran, molt feminitzada, és a dir, amb tots els caràcters sexuals secundaris aparents, i amb maquillatge, i vestits de noia gran. Quan la dibuixen com a nena, hi ha una certa tendència a que ensenyi les cuixes, i que mostri les puntes dels seus enagos com feia en les seves il•lustracions Pat Andrea [+] . La major part tenen el cap molt gran, ulls enormes i tristos, seguint la tendència orientalitzant actual de la que en aquest blog en trobem molts exemples. Segons els seus cognoms, dels 28 artistes n’hi ha només sis de japonesos només, però en les il•lustracions la proporció orientalista és molt superior. Deu ser la influència implícita del manga.

Fitxa 344. Il·lustració de David Delamare. Fes clic per ampliar.


De cada artista, l’editora del llibre hi ha posat una breu nota biogràfica, i un comentari més o menys llarg sobre el seu estil pictòric, línies de treball principals i obres destacades, quan n’hi ha. De cada autor n’hi ha una obra, però alguns autors tenen diverses obres: Kukula, Nicoletta Ceccoli o David Delamare.

Nataly Abramovitch, de nom artístic Kukula [+] és una autora israeliana que ara viu als EUA. Dibuixa figures com a nines erotitzades, com es pot veure de la figura reproduida aquí. La il•lustració de la portada del llibre és de Nicoletta Ceccoli (San Marino 1973) [+]. És una il•lustradora amb molts llibres editats, amb una obra problematitzada i dura, de la que la portada del llibre no dona idea. Ha guanyat diversos premis a Itàlia. Finalment David Delamare (UK 1951-Oregon 2016) és un important pintor, il•lustrador i músic, amb molta personalitat. Va ser il•lustrador d’un llibre sobre l’Alícia [+],amb 96 il•lustracions -són moltes- que es va editar per suscripció –crowdfunding– el 2014 amb 826 patrocinadors d’arreu del món. Té un estil barroc i escenogràfic, com pot veure’s a la web citada, de consulta recomanable. Malauradament va morir just quan el llibre començava a enquadernar-se… La seva esposa està completant l’edició de diversos altres llibres d’una sèrie de la que Alícia era el primer, i que ja tenia molt avançats..

Fitxa 344. Il·lustració de Lisa Ferguson. Fes clic per ampliar.


L’autora de la selecció i redactora dels textos és Carolina Amell [+]. Autora i dissenyadora de llibres, té diverses obres que ha maquetat, gairebé totes com la que ara presentem: artistes gràfics, dels que selecciona alguna obra i la comenta. Treballa per a Monsa editorial [+]. Aquesta editorial es dedica a arquitectura, art i disseny. Té també una línia editorial dedicada a les ciències de la salut, especialitat fisioteràpia i infermeria, una altra de perruqueria, manualitats, làmines de paret per a escoles… . I una línia històrica, amb les obres completes de Largo Caballero i Pablo Iglesias (el fundador del PSOE), però també amb la Historia de la Santísima Virgen María. Tot plegat sembla una mica contradictori, però així deuen ser les editorials: mil línies i si una no progressa una altra sí.

Fitxa 344
Títol: Alice inspiration Contingut: col•lecció d’imatges diverses d’Alícia i alguns altres personatges. Autora de la recopilació i dels textos: Carolina Amell. Idiomes: anglès i espanyol. Il•lustracions: 28 artistes. Editorial: Monsa (Sant Adrià del Besòs 2017). Cartoné. Mida: 23,5*18,5 cm. 109 pàg. Preu: 14,90 €. (Museu Picasso, Barcelona 2017). ISBN: 978-84-16500-54-3

Fitxa 344. Il·lustració de Kukula. Única Alícia que he vist despullada (si exceptuem la de la pel·lícula porno…)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s