278. EL DESPIT DE LA INSTITUTRIU

Fitxa 337. Portada

Mary Prickett va ser la institutriu de les nenes Liddell durant la seva infància. No va tenir gaire bones relacions amb la mare, Lorina Reeve. El pare, Henry Liddell, degà del Christ Church College, estava poc al cas de l’educació de les seves filles. Mary és una figura poc coneguda pels aliciòfils perquè no surt als textos de Carroll. Però ara és la protagonista d’una novel•la.

The Looking Glass House és una novel•la històrica, o una història novel•lada, dels anys previs a la redacció de l’Alice’s Adventures Underground, és a dir, abans de 1862. La institutriu Mary Prickett s’encarrega de l’educació de les tres filles Lorina, Alice i Edith, a la mansió familiar. Allà hi anava amb certa freqüència Charles Dodgson, el futur Lewis Carroll. la novel•la fabula una hipotètica relació entre la institutriu i Dodgson. Relació totalment assimètrica, perquè és desitjada per la noia i aparentment ignorada per ell, que només té ulls -innocents o no, la novel·la és ambigua i no s’acaba de definir- per l’Alice. L’enveja de la institutriu, els rumors que hi ha per Oxford, un pretendent no correspost de Mary, les tenses relacions entre tots plegats, són els trets de la novel•la.

La protagonista és la Mary: els seus dubtes, les seves esperances, les ganes que té de casar-se, els seus traumes per ser de classe baixa i veure’s menyspreada i menystinguda per Dodgson i la família, es veuen ben reflectits a la novel•la. El paper de la dona a la societat victoriana es veu ben clar. Dodgson no queda gaire bé a la novel•la: misògin, anava a la seva, sempre a la cerca de jocs de paraules o problemes, molt poc empàtic excepte amb les nenes… És pintat com un asocial, força menyspreable. L’Alice no queda gaire bé tampoc: pizpireta -eixerida amb un punt de descaro-, contestatària, va a la seva, i li encanta acostar-se a Dodgson, a qui adora. De quina manera l’adora no queda clar però no és només una atracció infantil, segons l’autora.

Foto de Mary Prickett. Autor desconegut.


Com a concessió literària, la Mary va a la barca on Dodgson va començar el conte que va acabar essent Alice’s Adventures Underground. I hi surten alguns personatges no existents a la realitat, com un altre pretendent de Mary. A més, condensa diversos episodis que van tenir lloc al llarg de diversos anys en un sol any. Però està ben escrita i es llegeix fàcilment. No hi ha dubte que l’autora pateix amb la protagonista [+].

L’autora és Vanessa Tait [+], escriptora anglesa i besnéta d’Alice Liddell, de la que ha consltat tota la documentació familiar. Va ser entrevistada a El País el 2015 [+] en ocasió dels 150 anys de l’Alice Adventures in Wonderland. Aquesta és la seva primera novel•la.

La novel•la original ha estat editada el 2015 per Corvus Books, una marca d’Atlantic Books [+], una editorial britànica fundada el 2000, amb molts autors, i que publica tota mena de llibres i de temes. Es va traduir el 2016 i la va publicar Rocaeditorial [+], una petita editorial de Barcelona que s’adapta amb facilitat als gustos canviants del públic. Probablement la seva edició més destacada va ser la traducció de “Se lo que estáis pensando“, obra detectivesca de John Vernon, que ha estat seguida d’altres del mateix autor. L’editorial te a la web un buscador emocional de llibres, on poses els paràmetres que desitges i et surten les novel•les que s’hi acosten. La casa del espejo surt classificada com a “una mica exigent“, “una mica pertorbadora“, “força clàssica” i “força melancòlica“. Si així ho diuen…

La traductora és Julia Osuna Aguilar, amb uns cent llibres traduits i una curiosa web professional pròpia [+].

Fitxa 337
Títol: The Looking Glass House. Contingut: Novel•la sobre la família Liddell, Charles Dodgson i la institutriu Mary Pricklett. Autora: Vanessa Tait. Idioma: anglès. Editorial: Corvus Books(Londres, 2015). Cartoné. Mida: 21,5*15 cm. 297 pàg. Preu: £14,90 (Amazon 2015). ISBN: 978-1-78239-682-6

Fitxa 338
Títol: La casa del espejo Contingut: Novel•la traduida sobre la família Liddell, Charles Dodgson i la institutriu Mary Pricklett. Autora: Vanessa Tait. Idioma: espanyol. Traducció: Julia Osuna Aguilar. Editorial: Rocaeditorial (Barcelona, 2016). Cartoné. Mida: 23*15 cm. 269 pàg. Preu: 5,95€ (Hipercor, 2017). Preu marcat:19,90€. ISBN: 978-84-16498-09-3

Fitxa 338. Portada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s