269. THERESA MAYBE A BREXITLAND

Portada. Fitxa 327. Fes clic per ampliar

En aquesta entrada una altra persona va a Brexitland, però no és Alice: en aquest cas és la mateixa presidenta de la Gran Bretanya, Theresa May, reconvertida aquí a Theresa Maybe. L’autora del llibre –text i il•lustracions- és Madeleina Kay, una notable activista política, escriptora i música de Sheffield, favorable al Bremain, i lògicament oposada al Brexit. El llibre no té data de publicació, només indica que és posterior al referéndum del 23 de juny de 2016. Per Amazon es veu que el llibre va ser publicat el 24 de març de 2017, o sigui que abans de l’altre de Brexitland [+]. Podria pensar-se que aquest és l’original i l’altre el plagi. O també es pot pensar que les coïncidències són això, simplement coïncidències. I n’hi ha força.

Les coïncidències més notables són aquestes: Humpty Dumpty és, en tots dos llibres, Donald Trump. A aquest llibre és Dumpty Trumpty, i a l’anterior Trumpty Dumpty. Aquí no seu dalt del mur de Mèxic sinó a una paret que impedeix l’entrada dels musulmans. En ambdós llibres l’Eruga és Jeremy Corbyn. I en ambdós llibres el Conill Blanc és David Cameron. I n’hi ha més.

Fitxa 327. Una il·lustració interior, amb frase modificada. Fes clic per ampliar.


Però també hi ha diferències. A aquest llibre no hi surt l’Alice sinó la Theresa Maybe fent d’Alícia, i sempre vestida de Union Jack, que és el nom col•loquial de la bandera del Regne Unit i que té una interessant història [+]. Els bessons Tweedledee i Tweedledum són aquí Boris Johnson tots dos. El Gat és d’Hallamshire, una zona propera a Sheffield on es desenvolupa part de la llegenda de Robin Hood. Nigel Farage és el Barreter, sempre amb un got de cervesa a la mà; i la Reina és la Reina real, pintada com la Reina de Cors sense caricaturitzar-la gaire. Altres personatges no els conec.

Les cartes pintores compiteixen per pintar les roses blanques de color vermell però també del blau UE. L’episodi de la lluita entre el Lleó-Anglaterra i l’Unicorn-Escòcia, de Through the Looking-Glass, és aquí la lluita entre el Lleó – Regne Unit i l’EUnicorn, la Unió Europea. I al judici es tracta de saber qui va robar els Brexits, que són galetes. La pastissera és Gina Miller, una advocada activista que va pledejar contra el govern per evitar la sortida del Regne Unit de la UE.

El text és més polític que el de l’obra anterior, més directament relacionat amb els intríngulis de la política anglesa, i penso que més àcid. Hi ha menys situacions divertides que l’anterior.

Fitxa 327. Lluita entre el Lleó i l’EUnicorn. Fes clic per ampliar.

Les il•lustracions, de colors i a tota plana, són de l’autora, no imitant les de Tenniel, i caricaturitzant els polítics amb cert detall. La firma és d’Alba White Wolf, que és el pseudònim de la mateixa autora Madeleina Kay. Té un estil similar al dels murals del barri de Mission, a San Francisco, colors vius, sense perspectiva, diguem-ne estil ètnic.

Kay ha editat el llibre amb una subscripció pública, el que es coneix com una campanya de crowdfunding. No es ven a les llibreries, al menys fins fa poc. L’he comprat a través de la plataforma Etsy, però a Amazon també l’anuncien.

Fitxa 327
Títol: Theresa Maybe in Brexitland. Contingut: Novel•la satírica il•lustrada. Autor: Madeleina Kay. Il•lustracions: Aba White Wolf, pseudònim de Madeleina Kay. Idioma: anglès. Editorial: Autoedició (Londres 2017). Rústica. Mida: 20,5*29,7 cm. 60 pàg. (no numerades). Preu: £10 (Etsy). ISBN: 978-0-9957074-1-2

Fitxa 327. Contraportada.

One comment on “269. THERESA MAYBE A BREXITLAND

  1. […] sàtires contra el parlament de Westminster [+], sàtires contre Hitler [+] o sobre el brexit [+] , [+]. Els dos darrers llibres sobre el brexit són de 2017, i hi surt Donald Trump a tots dos. A […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s