266. BARRETS D’ALÍCIA

Fitxa 322. Portada

Julián Ríos (Vigo 1941) [+] és un escriptor i editor espanyol que viu i treballa a París. Està classificat com a avanguardista, influït per Octavio Paz y, sobre tot, per James Joyce. Té dos llibres relacionats amb l’Alícia: el que es comenta aquí, “Sombreros para Alicia”, de 1993, i “Nuevos sombreros para Alicia”, de 2001.

Sombreros para Alicia” és, en paraules de l’autor, un conjunt de 23 divertimentos, textos breus en els que el Barreter Boig -enlloc del conte es diu que el Barreter estigui boig, el que és boig és el berenar…- li dóna a Alícia un barret diferent cada vegada, de tots tipus: una cassola, una tassa, un peix, una poma atravessada per una fletxa. Cada episodi està relacionat amb algun personatge real o de la literatura: Moby Dick, Guillem Tell, el comte de Godó, Kafka, Prometeu… A l’autor li encanten els jocs de paraules. Com a mostra, el capítol 16, denominat “El sombrero de tres picos”. Els tres “picos”són el pic d’Aneto, el pensador florentí del segle XV Pico della Mirandola, i un yonqui que s’està injectant un “pico” d’heroïna… i tot relacionat en 22 línies. I tots els capítols així. En 99 pàgines hi caben els 23 divertimentos breus, i 23 imatges al•lusives, una per cada barret.

Barret del capítol “El sombrero de tres picos”. Fes clic per ampliar.


Les il•lustracions són d’Eduardo Arroyo (Madrid 1937) [+] . És un pintor que ha seguit diverses tendències, especialment figuratiu i pop-art. Va viure força temps exiliat a França, d’on va retornar a la mort de Franco. Té obra a molts museus de tot el món –al MACBA hi ha alguna cosa-, i molta té a veure amb la ridiculització de mites espanyols. Les il•lustracions del llibre són en fons negre i traç blanc, divertimentos de pintor.

Barret del capítol “Moby Dick”. Fes clic per ampliar.


Muchnik Editores fou fundada per Mario Muchnik (Buenos Aires 1931). Després de doctorar-se en física a Columbia i la Università degli Studi de Roma, fundà amb el seu pare Jacobo Muchnik l’editorial, a Barcelona, el 1973. Hi va introduir els autors Elías Canetti, Susan Sonntag o Primo Levi, per exemple. L’editorial va plegar per problemes econòmics –editava llibres de qualitat però de poca venda- , i Mario va treballar per Anaya i després va fundar un segell propi, Del Taller de Mario Muchnik, on treballava sol fent tot el procés d’edició. A finals de maig de 2017 l’Instituto Cervantes li ha fet un homenatge.

El llibre està exhaurit. Amazon n’ofereix de segona mà, a preus exorbitants.

Fitxa 322
Títol: Sombreros para Alicia. Contingut: 23 textos breus. Autor: Julián Ríos. Il•lustracions: Eduardo Arroyo. Idioma: castellà. Editorial: Muchnik Editores, col•lecció Liberadura (Barcelona 1993). Cartoné amb sobrecoberta. 100 pàgines. Mida: 22*14,5 cm. Preu: desconegut. ISBN: 84-7669-201-3

Barret del capítol “Guiller-Motel”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s