252. MAGNÍFICS MALSONS DE L’ALÍCIA

Fitxa 308. Portada. Malson de Gat de Cheshire

Fitxa 308. Portada. Malson de Gat de Cheshire

Vaig comprar el llibre Alice’s nightmare in Wonderland imaginant que seria un “Tria la teva aventura” amb monstres, en la línia del llibre recentment comentat nº 249 amb 25 finals [+]. Però m’he trobat amb una agradable sorpresa. Deu ser la meva inexperiència en els llibres de jocs de rol, però aquest que comentem aquí és un llibre amb idees intel•ligents; potser tots són així. No deixa de ser un llibre-joc del tipus arcade, anar fent i passant unes pantalles o altres segons les decisions preses, però intel•ligent.

L’autor és Jonathan Green [+], [+], escriptor i editor de llibres juvenils de fantasia i terror. És molt prolífic. Potser tots els llibres que fa són iguals i clonats entre ells, però aquest de l’Alícia l’he trobat molt ben fet i amb idees. I això malgrat que els llibres de terror i criaturas -com diuen els americans- no m’agraden. Té llibres-joc sobre el Màgic d’Oz, Shakespeare passat per Lovecraft, i mil coses més.

Aquest és un llibre que requereix decisions del lector, però també hi ha una part d’atzar. L’Alícia inicia el camí amb unes dosis de Poders, com als jocs de rol: Agilitat, Lògica, Malaltia -inicialment zero- Capacitat de combat i Resistència. Al llarg del llibre aquestes dosis poden anar augmentant o disminuint segons les decisions i segons l’atzar. Es van tirant daus quan el llibre ho demana, t’has d’enfrontar a diversos tipus d’enemics, guanyes o perds segons l’atzar i segons la previsió que hagis tingut d’adquirir poders. Al llibre s’hi inclouen diversos fulls on vas apuntant a mà l’evolució dels teus poders, els enemics que t’has anat trobant i els resultats.

Fitxa 308. Un  dels diversos monstres del llibre. Fes clic per ampliar.

Fitxa 308. Un dels diversos monstres del llibre. Fes clic per ampliar.

Al text hi ha 520 minicapítols, cadascun amb la decisió a prendre, i t’envien amunt i avall sense cap ordre aparent preestablert. Hi ha quatre finals, tres de dolents on l’Alícia mor, es converteix en vampira, o queda com a esclava de la Reina de Cors, i un final bo. Però abans, ha hagut de lluitar contra el Jabberwock, el Bandersnatch, l’ocell JubJub, els borogoves, la Duquessa, les Reines, la Sota, el Lleó i l’Unicorn, tots ells amb component de terror, perquè són vampirs, zombies, monstres o, simplement, ells mateixos. Una de les gràcies del llibre és que barreja persnatges de les dues Alícies, de l’Snark i fins i tot del Fantasmagoria [+]. I també hi surten alguns personatges trets de les poesies, com el Pare Williams, la Morsa o el Cocodril del Nil. Altres són totalment inventats, com Bloody Bones, Black Swine o The Cannibal Cook. De tant en tant hi ha problemes lògics d’escacs o de càlcul, que si resols bé et permeten anar a itineraris amb avantatges.

Les il•lustracions són de Kev Crossley, il•lustrador anglès. Unes són inspirades en Tenniel i altres de collita pròpia. La portada, per exemple mostra un cruel Gat de Cheshire en un arbre envoltat de bolets tòxics que semblen amanites muscàries. Val a dir que a l’original de Tenniel hi ha flors de didalera, també tòxiques, com ja varem comentar [+]. Aquí [+] hi ha una galeria d’il•lustracions de Crossley. Dels mateixos autors hi ha el llibre d’acolorir Alice’s Nightmare in Wonderland Colouring Book, que es pot trobar per Amazon.

L’editorial Snowbooks [+] es va fundar el 2003 a Londres, i des del començament ha mostrat interés en l’aplicació de la tecnologia a l’edició. Publica els llibres en diferents formats, inclosos els e-boks. Per exemple, el llibre d’aquesta entrada es pot trobar en rústica, cartoné, e-book i edició de luxe. L’editorial té una amplíssima galeria d’escriptors, molts dedicats a la novel•la juvenil, de terror i de fantasia.

Fitxa 308
Títol: Alice’s Nightmare in Wonderland. Contingut: Novel•la de terror tipus “tria la teva aventura “. Autor: Jonathan Green. Il•lustracions: Kew Crossley. Idioma: anglès. . Editorial: Snowbooks, Londres, 2015. Rústica. Mida: 19,5*13 cm. 379 pàg.. Preu: £9,99 (Amazon UK 2017). ISBN: 9781909679818

Fitxa 308. Combat d'Alícia i el Jabberwock, amb l'inevitable tauler d'escacs.

Fitxa 308. Combat d’Alícia i el Jabberwock, amb l’inevitable tauler d’escacs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s