231. ALÍCIA I EL VIATGE INICIÀTIC DE MARINA COLELL

La Marina va caure pel forat de la llodriguera, i mentre queia, devia anar pensant, com l’Alícia, que estava travessant la Terra i sortiria per l’altre costat, a Austràlia. Però, a diferència de l’Alícia, la Marina sí que hi va anar a parar…

Efectivament, a mig juliol del 2016 m’escriu Marina Colell, a qui no coneixia de res. I em diu, entre altres coses, que

com a enamorada incondicional que sóc del País de les Meravelles i tot el que hi passa allà baix, he de dir que rebre els posts del teu blog és un autèntic plaer i una font de descobriments molt interessants. La història d’Alícia és una inspiració constant per a mi; fa anys en vaig fer el treball de recerca sobre ella centrant-me en el llenguatge i la traducció de Salvador Oliva [+] al català.

Fa poc que he tornat d’un intercanvi d’estudis a Melbourne, Austràlia, on hi he realitzat un semestre de la meva carrera de disseny gràfic. Donada la llibertat de fer un projecte gràfic del que em vingués més de gust, vaig realitzar una col•lecció de 12 posters, un per a cada capítol del primer llibre d’Alice

i em demana si pot ser d’interés pel blog, i em dóna una adreça de la seva web [+]

Naturalment li dic que sí, li demano un text de presentació. A finals d’agost m’envia això:

El viatge iniciàtic d’Alícia ha captivat a Marina Colell Salarich des que era una nena, i l’ha anat acompanyant al llarg dels anys. Com a estudiant de disseny gràfic de Barcelona, ha desenvolupat aquest projecte durant una estada d’estudis a Melbourne, Austràlia.
Es tracta d’una col•lecció de 12 posters d’Alícia, un per capítol.
De colors vibrants i contrastats, els cartells volen transportar al País de les Meravelles des d’una òptica abstracta, allunyant-se de les propostes clàssiques d’il•lustració figurativa per a nens, perquè al cap i a la fi, Alícia també és un llibre per a adults i és un món on “tots som bojos” i gairebé qualsevol cosa hi és possible.
El cercle central de cada cartell es pot retallar, de manera que en apilar els cartells els cercles esdevenen cada vegada més petits, creant una sensació de caiguda pel cau de la llodriguera.

i, més endavant, afegeix que

Crec que les imatges que he creat donen molt de peu a lliure interpretació i amb una explicació general de l’estil visual ja em quedo contenta. Al cap i a la fi, per mi Alícia té moltes capes i maneres d’entendre-la i vull que els pósters també ofereixin aquest ventall interpretatiu. Sí que les textures i colors de cada un estan creats a partir de les sensacions que a mi m’evoca cada capítol, però no hi ha una explicació coherent ni clara per a cada un d’ells“.

(Fes clic a una figura qualsevol per ampliar-la i entrar en mode de presentació)

No és la única Alícia abstracta que hem comentat al blog. Yayoi Kusama, famosa dissenyadora, va fer la seva Alícia mig abstracta, mig figurativa [+]. Salvador Dalí va fer les surrealistes il•lustracions [+].

A les il•lustracions de Marina Colell, com ella mateixa diu, costa de trobar la relació, si n’hi ha, amb el capítol corresponent, més enllà d’associacions trivials “A la primera, hi ha una rotllana que simbolitza un forat” i interpretacions així.

Marina, et desitgem que et vagi bé la teva carrera professional i la teva vida personal. Ja esperem les il•lustracions del Mirall

Tots els posters

Tots els posters

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s