223. ALÍCIA A PASTALAND

Fitxa 281. Portada, amb ravioli de números, i una spoa de lletres.

Fitxa 281. Portada, amb ravioli de números, i una spoa de lletres.

Aquest llibre, “Alice in Pastaland. A Math Adventure“, és un pretext per ajudar a que l’aritmètica elemental li entri a un nen més fàcilment. L’Alícia fa un viatge a Pastaland, i ajuda el Conill Blanc a resoldre alguns problemes matemàtics elementals. El Conill va dient en veu alta: “Ja són les quatre!. Tinc només una hora i mitja per fer pasta per a quaranta convidats. Necessito un quart de lliura de pasta per a cadascun. No m’imagino quant de temps necessito per comprar-la, faig tard, faig tard, faig tard…!” L’Alícia el segueix i li comença a explicar: “Has de multiplicar…” i cau pel forat.

Els diversos episodis del conte estan relacionats amb la pasta. S’ha de menjar un plat de spaghetti i es fa petita, menja 6 lletres de pasta (T A L L E R) i creix, fa una carrera de pasta, … La Morsa i el Pescador (que substitueix el Fuster) li posen un problema d’ostres, les flors parlants li fan calcular a quin ritme creix. El Gat de Cheshire és aquí the Quantum Cat, però no té res a veure amb la Física Quàntica, al menys explícitament. Hi ha diverses operacions aritmètiques elementals a la vora de cada il•lustració, i estan d’alguna manera relacionades amb el text de cada pàgina.

El Barreter Boig (en anglès the Mad Hatter) és aquí the Math Hatter, I el berenar és un dinar de pasta: es pot veure a la il•lustració annexa. I també hi ha un quadrat màgic fet amb ravioli numerats (reproduit a la portada del llibre). Els soldats de la Reina són plaques de lassanya, que pinten espirals amb salsa de tomàquet. I al dinar de la Reina hi ha els quaranta plats dels convidats, amb deu classes diferents de pasta. Però havien robat la corona de la Reina, feta de pasta, naturalment!. Acusen a l’Alícia, que fuig… i es desperta. La criden a sopar, i demana pasta…

Fitxa  281. El barreter boig mesurant la mida del cap de l'Alícia amb un spaghetto.  Fes clic per ampliar

Fitxa 281. El barreter boig mesurant la mida del cap de l’Alícia amb un spaghetto. Fes clic per ampliar


Menjaven pasta a Oxford quan Lewis Carroll hi vivia?

La pasta té origens diversos simultàniament: la Xina, i els pobles àrabs, d’on sembla que va passar al sur d’Itàlia. Cap al segle XII es consolida a la península itàlica, d’on es difón cap a altres terres mediterrànies, incloses Castella i la corona catalano-aragonesa. Però no trobo referències de que s’hagi estès cap a les illes britàniques. Va arribar al continent americà nord cap a finals del segle XVIII i es va estendre amb facilitat, i especialment amb les onades d’immigrants italians d’abans i després de la Primera Guerra Mundial.

El terme pasta era habitual al Regne Unit des de l’edat Moderna, i fins i tot al segle XVIII s’usava el terme macaroni com a despectiu per referir-se a dandis britànics amb aficions per l’Europa continental. Per tant, la pasta devia ser coneguda, però no sé si a les cuines d’Oxford en servien, probablement no. De tots els menjars que es descriuen a les Alícies, cap fa cap referència a menjars no britànics. O sigui que l’Alícia no devia tenir com a univers culinari el món de la pasta. A la llista de plats tradicionals anglesos, per descomptat la pasta no hi sortia en cap variant [+]. En canvi aquí hi ha plats tradicionals amb pasta, com els fideus a la cassola -des del segle XIII-, l’escudella o, més recentment, els canelons.

L’editorial americana Charlesbridge [+] té altres llibres relacionats amb l’educació, en algun cas a través de la pasta, com Pasta Math (fora de catàleg), i moltes publicacions infantils i juvenils de tot tipus. De l’autora, Alexandra Wright, no n’he sabut trobar cap referència. L’il•lustrador, Reagan Word [+] és molt actiu en diferents àrees del món artístic. Ha il•lustrat quatre llibres infantils i juvenils, i fa servir la tècnica de l’aquarel•la de forma creativa, fent il•lustracions relacionades amb el puntillisme, com es pot apreciar.

Fitxa 281
Títol: Alice in Pastaland. A Math Adventure. Contingut: Variant d’Alice’s adventures in Wonderland, amb contingut aritmètic elemental i entorn de pasta italiana. Autor: Alexandra Wright. Il•lustracions: Reagan Word. Idioma: anglès. Editorial: Charlesbridge (Watertown, MA, 1977). Rústica. Mida: 24*21 cm. 32 pàg. Preu: $7,95 (2016). ISBN: 978-1-57091-151-4

Fitxa 280. El dinar de la Reina, amb deu tipus de pasta diferents.

Fitxa 280. El dinar de la Reina, amb deu tipus de pasta diferents.

One comment on “223. ALÍCIA A PASTALAND

  1. […] que vindrà d’aquí a uns dies. La pobra Alícia ja havia anat a Zombieland [+], a Pastaland [+], a Comicland [+], a Mecanoland [+], a Grammarland [+], a Pictureland [+], a Numberland [+], a […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s