218. JABBERWOCKY PYTHON

DVD2076 portada

Quan aquí ens referim a l’humor anglès, tenim al cap les sèries còmiques de TV3. El Sí ministre (Yes, Minister 1980-87): subtileses, rèpliques curtes però enginyoses, personatges ben educats i intel•ligents. O potser els Roper (George and Mildred, 1976-79), parella madura que continuament s’anava clavant ironies o sarcasmes, molts relacionats amb el sexe, sempre amb acudits orals. O el N’hi ha que neixen estrellats (Some Mothers Do’ Ave ‘Em 1973-78, a TV3 els anys 80), amb un desditxat Frank Spencer (Michael Crawfort) al que tot li sortia malament i una parella, la Betsy, intentant-lo socórrer. Tot força finet. Però Els Joves (The Young Ones, 1982-84) ja era més destraler, amb aquells quatre sonats que vivien junts amb personalitats boges boges. O Mr.Bean (1990-95), que només de veure’l fa angúnia d’imaginar on es ficarà i com se’n sortirà. Tots són humor anglès, però quina diferència… També era humor anglès en Benny Hill (a la TV anglesa entre 1955 i 1991), un obsès pel sexe.

Els Monthy Python [+] i Terry Gillian com a paradigma són iconoclastes més radicals que tots els anteriors, tant pel que fa a la temàtica dels seus treballs com pel llenguatge audio i visual que practiquen. Van començar el 1969 com a grup humorístic per a televisió, amb episodis curts d’humor absurd i molta crítica social. El seu èxit va ser tal que el terme phytonesque forma part de l’argot anglès per referir-se a absurditats. I el terme spam, el correu no desitjat, deriva també d’un dels seus episodis.

Després van fer diversos llargmetratges, els més coneguts dels quals van ser aquí La vida de Brian (Monty Python’s Life of Brian, 1979) i Els cavallers de la Taula Quadrada (Monty Python and the quest for the Holy Grail, 1976). Els components del grup van treballar separadament en moltes ocasions. Per exemple John Cleese era l’ànima de Hotel Fawlty (Fawlty Towers, 1975-79, a TV3 1986), i Michael Palin va ser protagonista de diverses pel•lícules. En moltes de les pel•lícules de Monthy Phyton i dels seus components l’humor escatològic, els vòmits, les mutilacions, les tortures, i altres bogeries són habituals. I tot el públic rient de les bogeries, això sí. Han actuat com a grup en diferents ocasions fins a 2013. Probablement l’ànima principal dels Monthy Python era Terry Gilliam.

Jabberwocky és una pel•lícula seva de 1977, basada en el poema del mateix nom que Carroll va incloure al començament de Through the Looking-glass, sense cap contextualització. Aquí se’n explica una història possible, que té algun punt de similitud amb la llegenda de Sant Jordi. La pel•lícula és ambientada a l’Edat Mitjana, on un monstre té atemorida la població, però el rei Bru el Contestable i el bisbe consideren que això els va bé pels seus interessos. Finalment el rei promet que el cavaller que mati el monstre es casarà amb la seva filla. I un pagès que se’n havia anat a fer fortuna i que passava per allà (Dennis Cooper, interpretat per Michael Palin), després d’un grapat de circumstàncies casuals, acaba matant-lo per casualitat després que un altre cavaller hagués fet tota la feina. Finalment, es casa amb la princesa, abandonant la Griselda, la seva promesa de tota la vida.

Però l’argument és gairebé el de menys. Torneigs medievals, reis, comtes, espases… El fonamental de la pel•lícula és la recreació de l’Edat Mitjana amb tota la seva brutícia i misèria, cares lletges, entorn pobre, arbitrarietat dels poderosos… Per l’ambient i l’escenografia m’ha recordat les pel•lícules de Pasolini El Decameró, i Els Contes de Canterbury, filmats set i sis anys abans que el Jabberwocky. I, Déu me perdó, hi ha moments d’El setè segell, d’Ingmar Bergman, de 1957. O és potser perquè a totes dues pel·lícules canten el Dies Irae

Hi ha algunes escenes sagnants, moltes de molt estripades, gags visuals i jocs de paraules mil, impossibles de seguir per a mi, i que els subtítols no arriben a captar. La crítica de quan es va estrenar va estar dividida. Alguns la van considerar genial i altres deien que no estava a l’alçada del que Monthy Phyton els tenia acostumats. Ara sembla que li donen més valor que a l’estrena.

Aquí [+] es pot veure el trailer oficial, gens representatiu de la pel•lícula. Per YouTube n’hi ha altres fragments.
El monstre [+] s’assembla força al dibuix de Tenniel. i va ser rodat sense efectes digitals (era 1977). Era un actor disfressat amb additaments.

En català la pel·lícula va ser estrenada a TV3 el 8 d’abril de 1985 amb el títol de “La béstia del regne

Al llarg de la pel•lícula es van recitant fragments del poema original. En els subtítols en espanyol el tradueixen per “El Guirigay“, i sona així:

El Guirigay (fragments)

Era la asadura
y los flexicosos telatirzones
girosquijaban
y agujemechitaban en el praban
Muy endeblerables
estaban los zarrapastrojones
y los perdirrutados chanvertres
bufisilbondaban

*****

Tomó su espada vorpal
Durante mucho tiempo
al enemigo buscó
y descansó
junto al árbol tumtumgano
y pasó largo rato meditando
Y mientras pensaba fulente
el Guirigay, con ojos fulgurantes
surgió bafeando del túlgido bosque
rugitando al acercarse

*****

¿Has dado muerte al Guirigay?
Ven a mis brazos, hijo querido
– ¡Oh, promifortunoso día!
-¡El monstruo está muerto!

Fitxa 277
DVD, regió 1, format NTSC.Títol: Jabberwocky. Contingut: Pel•lícula en color. Idioma: anglès. Subtítols: anglès, espanyol i francès. Director: Terry Gilliam. Guió: Charles Alverson I Terry Gilliam. Principal intèrpret: Dennis Cooper és Michael. Música: Diversos fragments de música clàssica. Producció: Columbia TriStar Home Enterteinment, 1977. Durada: 105 minuts. Format: pantalla completa i pantalla ampla. Preu: $40 (Amazon 2016). ISBN: 0-7678-2786-4

Índex d'escenes

Índex d’escenes

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s