209. QUAN ALÍCIA S’ENAMORA DEL CONILL

Fitxa  264. Portada. Il·lustracions de Francesc Gómez  Guillamón

Fitxa 264. Portada. Il·lustracions de Francesc Gómez Guillamón


Explicar el mateix conte sempre es fa tediós per a mestres i educadors. Per això hi introdueixen variants: La Caputxeta Blava, per exemple. Alguns contes tenen finals o desenvolupaments massa violents per a la sensibilitat actual: molts llops no s’ofeguen al riu amb la panxa plena de pedres sinó que fugen espantats pel caçador. Molts dracs acaben fent les paus amb sant Jordi i la princesa. Els Contes per a nens i nenes políticament correctes, publicat el 1994 per James Finn Garner, i traduit per Quim Monzó, és una paròdia dels contes clàssics, que l’autor pretén convertir en contes acceptables per a la mentalitat pacifista, ecologista i solidària actual; i el resultat és una sarcàstica narració crítica.
Contes amb nom estrafet. Fes clic per ampliar.

Contes amb nom estrafet. Fes clic per ampliar.


El primer a fer una versió de l’Alice in Wonderland va ser el mateix Lewis Carroll, amb la seva The Nursery Alice [+]. Però es tractava, en aquest cas, de fer-la assequible a nens petits. En canvi, al llibre d’aquesta entrada, l’autor ha fet com Tim Burton a la seva pel•lícula [+]: mantenir els personatges principals, i modificar-ne les situacions i desenvolupament, fins convertir-ho en una història ben diferent de la original. Si en coneixes la font, cap problema: és una variant curiosa. Però si no saps de què va l’original, n’agafes una idea ben diferent, i per descomptat falsa.

Alguns canvis d’aquesta versió, obviament inspirada en el guió de la pel•lícula de Burton, són els següents: hi fa sortir personatges del País del Mirall, com Humpty Dumpty. Es confabulen ell, l’Alícia i el Conill per trobar l’Espasa Vorpal i transformar a tots els habitants del País de les Meravelles en la seva forma normal, perquè havien estat transformats. L’espasa l’havia robat el Barreter, que era germà de la Reina de Cors. La Duquessa és, al final, el Jabberwocky… i al final de tot, quan tornen a la terra normal, amb una galeta el Conill es transforma en un noi denominat Benny que està enamorat de l’Alice.

Fitxa 264. La Duquessa un cop transformada en Jabberwocky, Fes clic per ampliar.

Fitxa 264. La Duquessa un cop transformada en Jabberwocky, Fes clic per ampliar.

No sé si és bona cosa adaptar i canviar tant els llibres originals…

L’estètica de les il•lustracions és, podreim dir-ne, de clicks de Famobil-Playmobil. Caps esfèrics, boques sempre somrients, poques expressions, colors llisos. En alguns personatges -com l’Eruga blava– ha seguit l’estètica del ballet Alice, ja comentat aquí [+].

L’editorial Kailas [+] es va fundar a Madrid el 2004, i té un catàleg variat, amb una certa dedicació a llibres budistes i autors com el Dalai Lama i molts altres orientals. Com a llibre infantil tenen alguns episodis d’un personatge denominat Lolota, escrit pel mateix director de l’editorial Ángel Fernández Fermoselle, i un parell de llibres adaptats, un d’ells L’Alícia. L’adaptador i il·lustrador és Francesc Gómez Guillamón [+] -imagino que jove- de Castelló de la Plana, i també il•lustrador adaptador d’altres llibres i contes.

Fitxa 264
Títol: Alicia en el País de las Maravillas. Contingut: adaptació juvenil de la novel•la original. Autor: Lewis Carroll. Adaptació i il•lustracions: Francesc Gómez Guillamón. Idioma: espanyol. Editorial: Kailas Editorial (Madrid 2015). Cartoné. Mida: 23,5*17,5 cm. 77 pàg. Preu: 12,90 € (FNAC L’Illa, 2016). ISBN: 978-84-16023-32-5

Fitxa 264. Alícia i el Conill enamorat. Fes clic per ampliar.

Fitxa 264. Alícia i el Conill enamorat. Fes clic per ampliar.

One comment on “209. QUAN ALÍCIA S’ENAMORA DEL CONILL

  1. […] comentat [+] els contes políticament correctes de James Finn Garner traduïts per Quim Monzó Però aquí no es […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s