208. ALÍCIA RUÉ

Fitxa 263. Portada. Il·lustrador: Albert Rué

Fitxa 263. Portada. Il·lustrador: Albert Rué


Va haver-hi un temps que les iniciatives per fomentar el català eren quasi totes sota el paraigües de l’església catòlica. El bisbe de Solsona Vicente Enrique y Tarancón (el de “Tarancón al paredón” dels ultres) va autoritzar el 1951 la creació al seu bisbat d’una revista infantil en català denominada L’Infantil, dirigida per mossèn Climent Forner, capellà i poeta, i promoguda per l’Acadèmia de Llengua Catalana de les Congregacions Marianes de Barcelona. El 1961 es va crear, al bisbat de Vic, la revista Cavall Fort, dirigida a preadolescents, i amb un format similar.
Per problemes econòmics, L’Infantil el 1963 va refundar-se i el 1968 va passar a ser editada per les Publicacions de l’Abadia de Montserrat. El 1973 va canviar de nom i es va passar a dir Tretzevents. El desembre de 2011, amb seixanta anys d’història, es va tancar per manca de suport econòmic. Tenia en aquell moment una tirada inferior als 8000 exemplars. El seu estil va ser, des del començament, similar a revistes de còmics belgues, com Spirou. Va introduir sèries com Lucky Luke o Astèrix, que van tenir de seguida vida pròpia. Entre els seus col•laboradors hi va haver -costa de creure- Perich i Ramon Tosas, Ivà.

Un dels il•lustradors més prolífics va ser-ne Albert Rué (1942). A la revista hi va crear el personatge d’El follet Genís, i va treballar també als estudis de cinema d’animació de Francisco Macián a Barcelona, on va dirigir La Familia Telerín, la del “Vamos a la cama” que feia anar als nens a dormir a les 20:30, a la televisió dels anys seixanta. Amb aquests personatges va participar també a la pel•lícula d’animació “El mago de los sueños” (1966) basada en contes d’Andersen, que tenia també doblatge en català. Hi cantaven o hi parlaven -nostàlgics, seieu- Andy Russell, Chicho Gordillo. Tito Mora, Ennio Sangiusto i Los Tres Sudamericanos.

Doncs l’Albert Rué, a l’Infantil, va publicar una sèrie sobre l’Alícia, des del 1966. Després, les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, a la col•lecció L’Ocell de Paper, va publicar el 1969 la recopilació. Rué va fer-ne els dibuixos i el text. Li va sortir un text molt adaptat que segueix més o menys l’obra original, amb algunes concessions: no es menja galetes per canviar de mida, sinó una madalena, i quan és al mar de llàgrimes hi navega posada dins del paper de la madalena; la casa del Conill és una carbassa gegant envoltada de pastanagues; i al berenar de bojos… mengen xocolata desfeta! I moltes altres variants del mateix estil, en molts casos irrellevants. No hi ha ni jocs de paraules, ni poesies. El llenguatge escollit és summament polit, amb girs de la línia carneriana, termes pulcres i exclamacions molt moderades. El dibuix és de la línia clara, clàssic de les revistes infantils fins els anys 90. Hi surt un Gat de Cheshire molt elegant…

El Gat de Cheshire d'Albert Rué

El Gat de Cheshire d’Albert Rué

Les Publicacions de l’Abadia de Montserrat [+] afirmen que van començar-se a publicar el 1498, poc després de que Gutenberg inventés els tipus mòbils d’impremta. Seria l’editorial més antiga de Catalunya amb activitat ininterrompuda, amb diferència. Suposo que la seva col•lecció L’Ocell de Paper, dedicada a infants, va agafar el nom d’una col•lecció clandestina d’assaig i poesia del mateix nom, editada a Melilla l’any 1943, a l’impremta de la caserna on Joan Bossoms feia el servei militar. La col•lecció del mateix nom de les Publicacions ha tingut un llarg recorregut, amb contes, còmics, cançoners, narracions i tota mena de llibres dedicats a nens i joves. A la web de l’editorial hi segueix sortint, però no n’he trobat referències posteriors al 1993.

Al recomanable blog cultural d’Allau The Daily Avalanche el 2010 es va parlar d’aquest llibre i del dibuixant Albert Rué [+] S’hi poden veure altres pàgines d’aquesta edició d’Alícia.

Fitxa 263
Títol: Alícia al País de les Meravelles. Contingut: còmic adaptat de la novel•la original. Autor: Lewis Carroll. Adaptació i il•lustracions: Albert Rué. Idioma: català. Editorial: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, col•lecció L’Ocell de Paper (1969). Cartoné. Mida: 29*21 cm. 35 pàg. Preu: 3 € (llibreria de vell, 2016). ISBN: no en té. Dipòsit legal: B-36911-69

Fitxa 263. Pàgina interior. Fes clic per ampliar.

Fitxa 263. Pàgina interior. Fes clic per ampliar.

One comment on “208. ALÍCIA RUÉ

  1. […] de la xocolata”“, com si ja n’hi hagués hagut una. De fet, a aquesta edició [+] al berenar boig mengen xocolata desfeta. El títol també podria referir-se a una altra Alícia, […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s