207. 150 I·LUSTRADORS PER AL 150 ANIVERSARI

Fitxa   262. Portada.

Fitxa 262. Portada.

Per celebrar el 150è aniversari de la primera edició de l’Alícia, hi ha hagut una interessant iniciativa vinculada a una acció social. Marcus Tan, un emprenedor americà, ha posat en marxa una acció de micromecenatge, pel qual 150 il•lustradors de tot el món feien una obra sobre un episodi de l’Alicia, i la cedien gratuïtament. S’ha editat un llibre conmemoratiu, pel que es demanava la col•laboració econòmica per comprar el llibre, amb moltes fórmules, que anaven des d’1 USD a 10000 USD. Per cada nivell de col•laboració variava el que et retornaven a canvi. Per 1 USD et donaven les gràcies. Per 25 USD un audiollibre; a partir de 60 USD tenies el llbre, el llibre i un certificat, el llibre signat, conjunts de llibres, un estoig amb el llibre, una edició especial amb un DVD i les il•lustracions… Els beneficis obtinguts han servit per finançar activitats d’educació en habilitats tecnològiques i científiques a escoles de Mongòlia.

La col•laboració econòmica no ha estat tan exitosa com es pensava, i al final les donacions han estat quasi totes a la banda baixa dels imports. S’han recaptat 27196 USD, la meitat del que esperaven. La majoria dels donants han fet un donatiu de 60 USD, i no hi ha hagut donants de més de 600 USD. A aquests els donaven 10 llibres i 10 audiollibres.


La iniciativa ha estat portada des de Pickatale [+] , empresa especialitzada en la producció d’apps per a smartphones i la web. També permet accés a més de 200 contes per la web a canvi d’una suscripció mensual de $5. Hi ha un narrador en anglès. Hi ha també contes en noruec, suec i danès.

El llibre és un dels més monumentals que hagi vist de l’Alícia, dels que no són edicions de bibliòfil. El text és el canònic de Carroll, sense pròlegs ni notes. Té tapa dura i en relleu, el paper és de gran qualitat i les reproduccions són excel•lents. Els artistes -suposo que joves- són d’una varietat d’estils enorme. M’he limitat a seleccionar-ne quinze a l’atzar, procurant no repetir estils. No sembla que s’acabi la inspiració, no. Hi ha moltes Alícies adolescents, no nenes. I a la majoria d’il·lustracions dels passadissos i estances hi dibuixen el terra amb rajoles en escac, en blanc i negre. Disney ha influit en molts il·lustradors. Algunes il·lustracions són sorprenents com la punúltima de les representades, que usa un tros de pintura de Klimt com a cabells d’Alice, i al fons el Conill Blanc té les llargues potes d’elefant de Dalí.

Per la forma que s’ha gestionat i creat, el llibre no té editorial comercial, ni ISBN. Tampoc consta el país d’edició ni cap altra dada. Curiós.

Fitxa 262
Títol: Alice’s Adventures in Wonderland. Contingut: novel•la il•lustrada. Autor: Lewis Carroll. Il•lustracions: 150 il•lustradors d’arreu del món. Idioma: anglès. Editorial: no consta. Promotor: Pickatale. Cartoné. Mida: 29*29 cm. 150 pàg dobles. Preu: depèn del donatiu. Mínim de $60. ISBN: no en té.

Il.lustració hiperrealista  deMilos Tutus, Serbia. Fitxa 262.

Il.lustració hiperrealista de Milos Tutus, Serbia. Fitxa 262. Mira dins de la tassa, i fes clic per ampliar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s