204. ALÍCIA AL PAÍS DE LA TELEVISIÓ

Fitxa 259. Portada

Fitxa 259. Portada

L’Eva Piquer [+] no escriuria aquest llibre avui, al menys no l’escriuria així. És un llibre amb adolescents, amb problemes força reconeixibles, però sense mòbils, sense tablets… S’hi parla una mica de problemes de droga, d’homosexualitat, d’embarassos adolescents, de relacions gairebé pederastes, però sempre amb delicadesa, i sense voluntat de proselitisme explícit cap a cap opció.

Aquesta novel•la va ser Premi Ciutat d’Olot-Marià Vayreda 1999, i això vol dir que la va presentar el 1998. Eva Piquer va començar a escriure aquesta novel•la quan tenia com a màxm 27 anys, perquè va néixer el 1969. I ja havia tingut activitat literària, perquè havia guanyat ja el 1996 el premi Vaixell de Vapor. I ha seguit escrivint literatura, i també ha tingut molta activitat periodística i fins i tot política, perquè va ser diputada al Parlament de Catalunya per Esquerra Republicana de Catalunya (eleccions 2012) d’on va plegar al cap de dos mesos (febrer de 2013) per raons personals, “perquè se sentia desubicada“. Té un llibre amb un títol magnífic del 2003: “No sóc obsessiva, no sóc obsessiva, no sóc obsessiva. Dèries i plaers d’una lectora desacomplexada“.

L’Alícia, a la novel•la, és un personatge de 18 anys d’una sèrie de televisió de TV3, i és representada per l’Ona, actriu jove que té realment 15 anys. La novel•la són les reflexions de l’Ona, que explica la seva vida, escriu cartes a l’Alícia de ficció, reflexiona sobre els episodis que els guionistes fan viure a l’Alícia, i entre ells el despertar del sexe de pantalla de l’Alícia i real de l’Ona, l’enamorament juvenil, l’intent d’un adult de seduir la jove, enveges juvenils, mort d’una amiga…

I què hi té a veure l’Alícia de Carroll amb l’Alícia de Piquer? És un referent llunyà. A la protagonista li regalen el llibre, i de quan en quan la fa sortir. Potser és més important per la novel•la “El diari d’Anna Frank“, de qui manlleva l’estructura de diàleg entre la persona real, Anna Frank, i l’amiga imaginària Kitty.

La novel•la fou editada per Empúries [+] dins la seva col•lecció Narrativa, amb el número 109. Actualment es pot aconseguir en edició en paper i com a llibre electrònic.

Fitxa 259
Títol: Alícia al país de la televisió. Contingut: novel•la juvenil. Autor: Eva Piquer. Idioma: català. Editorial: Empúries Narrativa nº 109 (Barcelona 1999). Rústica. Mida: 20*13,5 cm. 134 pàg. Preu: 1500 Pta (1999). Actualment 10 €. ISBN: 978-84-759-6670-0

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s