203. PICTURELAND

Fitxa 258. Portada

Fitxa 258. Portada

Aquest llibre és una derivada -els polítics i periodistes en diuen així, i als que hem estudiat matemàtiques sempre ens sorprèn- de Wonderland de les que es van editar a començament del segle XX, com a seqüela dels llibres de Carroll. Grammarland [+], Alícia monosilàbica [+] i moltes altres. I , més endavant, infinites variants: Numberland [+], Quantumland [+], Sunderland [+], el País de l’Evolució (Darwinland?) [+], i tantes altres.

Alice’s Adventures in Pictureland va ser publicada el 1900 per l’editorial Dodge Publishing Company. Té com a subtítol “Contes inspirats en el Wonderland de Lewis Carroll“. Efectivament, es tracta de 21 contes breus, molts dels quals tenen al títol alguna referència a llocs, personatges o circumstàncies presents a l’Alícia. La història explica els pensaments i situacions d’una noia que es diu Alice, i que és filla d’una germana de l’Alice de Wonderland. Alguns dels contes inicials intenten donar continuitat a situacions del llibre de Carroll, com la història del nen transformat en porquet, el per què el dodo es diu així, o la història del grifó. Altres són independents de la història de Carroll, i tenen a veure amb històries d’animals, en la línia d’algunes narracions de Rudyard Kipling. Enlloc no s’explica el per què del Pictureland del títol. Com a curiositat, es relaciona el grifó del conte amb els dinosaures coneguts en aquells moments, i en concret amb els ictiosaures.

Primera part de l'índex de Pictureland. Fes clic per ampliar

Primera part de l’índex de Pictureland. Fes clic per ampliar

L’estil dels contes és farragós, amb paràgrafs molt llargs, pocs diàlegs i poca acció. En algun conte hi surten denominacions que ara no es consideren correctes: quan hi ha indis americans se’ls denomina pellroges, i als blancs rostres pàlids. A nosaltres potser no ens fa mal a la vista encara, però a les actuals societats anglosaxones, tan puritanes -en diuen políticament correctes- es veu que no es pot dir tot això, perquè fa referència a colors de pell. Però l’editor, avisant, les ha mantingut.
Fitxa 258. Una de les figures del llibre: les estrelles de l'Ossa Major. Fes clic per ampliar.

Fitxa 258. Una de les figures del llibre: les estrelles de l’Ossa Major. Fes clic per ampliar.


L’autora és Florence Adèle Evans (1879-?), una escriptora de New Jersey, EUA, de biografia desconeguda. Va escriure el Pictureland als 21 anys, després va escriure un parell de llibres més i se li perd la pista biogràfica. Les il•lustracions són d’Albertine Randall Wheelan (1863-1954), dibuixant que va treballar per Harper’s Bazaar i altres revistes menys conegudes. Ha editat el llibre l’editorial Evertype, reiteradament citada a aquest blog [+].

Fitxa 258
Títol: Alice’s Adventures in Pictureland. Contingut: Contes il•lustrats inspirats en Alice’s Adventures in Wonderland. Autor: Florence Adèle Evans. Il•lustracions: Albertine Randall Wheelan. Idioma: anglès. Editorial: Evertype (2011). Rústica. Mida: 21,5*14 cm. 139 pàg. Preu: $14,36 (Amazon 2014). ISBN: 978-1-904808-63-3

Portada de la primera edició de Pictureland

Portada de la primera edició de Pictureland

One comment on “203. PICTURELAND

  1. […] [+], a Pastaland [+], a Comicland [+], a Mecanoland [+], a Grammarland [+], a Pictureland [+], a Numberland [+], a Quantumland [+], […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s