197. MÉS DE DOS QUILOS D’ALÍCIES

Fitxa 251. Portada

Fitxa 251. Portada

Tapes dures gravades, paper de gran gramatge, lletra de cos 14 com a mínim, més de 450 pàgines, les vores de les pàgines daurades, enquadernació solidíssima… i pesat (2056 g). Un exemplar de luxe. Ha estat l’editorial Macmillan qui ha dissenyat aquesta edició commemorativa, amb el nom de The complete Alice [+] . Edelvives en castellà i la seva filial Baula en català l’han editat aquí. Em consta que aquestes festes de Nadal s’ha venut bé.

Una de les figures de Carroll no redibuixadses per Tenniel. Fes clic per ampliar.

Una de les figures de Carroll no redibuixadses per Tenniel. Fes clic per ampliar.


El contingut és el de les dues Alícies, amb pròleg de Philip Pullman; hi ha també el capítol “The Wisp on a Wig“, poemes i prefacis de Carroll, i una interessant història de la creació i la primera publicació de l’Alícia, escrit a partir de fonts de primera mà, perquè ho ha fet la mateixa editorial Macmillan, la primera editora. Hi ha inclòs algun dibuix de Carroll que després Tenniel no va posar, i la reproducció d’algun document de l’editorial. Les il•lustracions són les clàssiques, acolorides per Harry Theaker el 1911 i per Diz Wallis el 1995. No hi ha gairebé notes aclaridores del text.

Philip Pullman (Norwick 1946) [+] és un conegut escriptor anglès, autor d’una famosa trilogia juvenil: “His Dark Materials“, traduit a molts idiomes i entre ells el català (Empúries 2001-2002) i el castellà (Ediciones B). És un conjunt de llibres amb abundoses referències científiques i filosòfiques, criticades per certs grups cristians fonamentalistes perquè hi pesa més el racionalisme que la fe. Pullman escriu un pròleg curt i força convencional. En canvi, té molt més interés la història escrita per l’editorial.

Harry Theaker (1873-1954) és un famós il•lustrador anglès, especialment relacionat amb temàtica juvenil –el Rei Artur, Gulliver, les Mil i una Nits… Va acolorir moltes il•lustracions de les Alícies el 1911. Va acabar la tasca Diz Wallis [+].

Una pàgina de la història de la primera edició d'Alícia. Fes clic per ampliar.

Una pàgina de la història de la primera edició d’Alícia. Fes clic per ampliar.


Les traduccions al català son les de Salvador Oliva, ja comentades [+] i [+]. La traducció del Wonderland va ser discutida, però va obtenir el Premi Internacional de Traducció per a Joves IBBY.

Pel que fa a l’edició en espanyol, la traducció és una de les de Ramón Buckley, també citades aquí [+] amb assiduitat. . Les edicions catalana i espanyola són pràctivament idèntiques, salvant l’accent a la primera i d’Alícia en català -un diamant del joc de cartes, a diferència d’un trèbol en espanyol- i alguna informació diferent a la portada. Per la resta, idèntiques. Les editorials Edelvives i Baula van ser glossades a l’entrada 193, fa poc [+] . Han fet negoci amb l’any Alícia

En resum, edicions de luju que han estat un bon regalu d’aquests nadals

Fitxa 251
Títol: Alícia. Edició completa. Contingut: Alice’s Adventures in Wonderland i Through the Looking-Glass traduides, il•lustracions i annexos. Autor: Lewis Carroll. Pròleg: Philip Pullman. Il•lustracions: John Tenniel, acolorides. Idioma: català. Traducció: Salvador Oliva. Editorial: Baula – Edelvives (Barcelona 2015), original de Macmillan 2015. Cartoné. Mida: 28*22 cm. 467 pàg. Preu: 28,40 €. ISBN: 978-84-479-2958-0

Fitxa 252
Títol: Alicia. Edición completa. Contingut: Alice’s Adventures in Wonderland i Through the Looking-Glass traduides, il•lustracions i annexos. Autor: Lewis Carroll. Pròleg: Philip Pullman. Il•lustracions: John Tenniel, acolorides. Idioma: espanyol. Traducció: Ramón Buckley. Editorial: Edelvives (Saragossa 2015), original de Macmillan 2015. Cartoné. Mida: 28*22 cm. 467 pàg. Preu: 28,40 €. ISBN: 978-84-263-9855-0

Fitxa 252 portada

3 comments on “197. MÉS DE DOS QUILOS D’ALÍCIES

  1. Allau ha dit:

    Si l’Oliva no ha fet propòsit d’esmena i l’ha corregida, continuaré considerant la seva traducció un fetus de Satanàs. El 14, en Turiel se m’endú a Cuenca, o sigui que no hi haurà oportunitat de conèixer-nos.

  2. […] parlat ja de l’editorial Edelvives [+], [+] i no cal repetir-ho […]

  3. […] pot veure, la portada és gairebé idèntica a l’Alícia completa comentada a l’entrada 197. Pel que sembla, l’Alícia segueix donant. Deuen tenir un cens de col•leccionistes […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s