192. DALÍ-CIA DELS POBRES

Portada fitxa  243. Il·lustracions de Salvador Dalí (1969)

Portada fitxa 243. Il·lustracions de Salvador Dalí (1969)

Ja hem descrit les planxes que Salvador Dalí va fer el 1969 per a una edició de blbliòfil de l’Alícia [+]. Hi varem reproduir els dotze dibuixos de Dalí. El llibre es pot comprar avui a llibreries com Amazon per 11500 dòlars. Ha baixat perquè fa dos anys estaba en 13333.

Per als pobres i aprofitant el 150è aniversari de l’Alícia, s’ha fet una edició económica del llibre, amb les il•lustracions dalinianes. Té el text íntegre d’Alice Adventures in Wonderland, i dos pròlegs molt interessants. El primer és “Dodgson and Dalí”, i és fet per Mark Burstein, president emèrit de la Lewis Carroll Society de Nordamèrica, i editor o prologuista de molts llibres que han sortit aquest any. És un detallat estudi sobre les relacions entre Dalí, el surrealisme i l’Alícia, a partir de diverses pintures de Dalí. El segon pròleg és “The Math Connection”, de Thomas Banchoff, profesor emèrit de matemàtiques de la Brown University, de Rhode Island (EUA). Tracta del tema de la relació de Dalí amb les matemàtiques, especialmente les obres vinculades a la quarta dimensió i els hipercubs, però desvinculat de les Alícies.

Nostalgic Echo (Dalí 1935)

Nostalgic Echo (Dalí 1935)

L’Alícia surt a cada il•lustració de Dalí. És la nena que salta a la corda, i que no sempre és evident on és: pots jugar a “On és Walli-cia” amb les il•lustracions de l’entrada 47 indicada abans [+].
I, d’on va treure Dalí la inspiració per fer la seva Alícia saltant a corda? Sembla que va inspirar-se en alguns quadres de Giorgio de Chirico, i en concret del Mystère et mélancolie d’une rue, de 1914, on hi surt una nena amb una rutlla. Dalí va pintar un quadre el 1935 en diverses versions: The Nostalgic Echo, o Nostalgic Echo. Primer va usar-lo, com a esbós sense color, per a portada d’un llibre de poemes de Paul Éluard, Nuits partagées. Després el va acolorir i modificar suprimint-ne detalls.

Mystère et mélancolie (De Chirico, 1914). Fes clic per ampliar

Mystère et mélancolie (De Chirico, 1914). Fes clic per ampliar


Al quadre hi surt la nena saltant a corda, que Dalí, en una de les seves genialitats, va treure de la silueta de la campana del campanar del mateix quadre, en un d’aquels jocs òptics als que va arribar a ser tan aficionat i que li han donat fama i reconeixement popular: molta gent té a Dalí classificat com a dibuixant de trencaclosques. Després aquesta nena de la corda va pasar a ser Alícia.

El llibre està molt ben editat per la Princeton University Press [+], important editorial universitària especialitzada en obres acadèmiques, llibres de text i obres d’alta divulgació.

Fitxa 243
Títol: Alice’s Adventures in Wonderland. Contingut: text original il•lustrat, i dos pròlegs. Autor: Lewis Carroll. Pròlegs: Mark Burstein i Thomas Banchoff. Il•lustracions: Salvador Dalí. Idioma: anglès. Editorial: Princeton University Press i National Museum of Mathematics, New York (2015). Mida: 26*18,5 cm. 103 pàg. Cartoné i coberta. Preu: $24,95 (Amazon 2015). ISBN: 978-0.691-17002-2

Nostalgic Echo (Salvador Dalí. 1935)

Nostalgic Echo (Salvador Dalí. 1935)

4 comments on “192. DALÍ-CIA DELS POBRES

  1. […] Origen: 192. DALÍ-CIA DELS POBRES […]

  2. Klik ha dit:

    Wow! Thank you! I permanently wanted to write on my site something like that.

  3. […] darrera edició de Martin Gardner [+], l’edició commemorativa amb il·lustracions de Dalí [+] i una recopilació molt completa […]

  4. […] el de Yoyai Kusama [+], Rodley Matthews [+] o Pat Andrea [+], per no parlar de Salvador Dalí… [+] . I és que les Alícies són llibres que han atret des del començament l’atenció de tota […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s