185. ALÍCIA AMB GARY GRANT I CARY COOPER

Caràtula del DVD. Fes clic per ampliar

Caràtula del DVD. Fes clic per ampliar

(Nota inicial. Suposo que has vist que al títol d’aquesta entrada hi ha un parell d’errors dislèxics. És com la tia Flor i les seves amigues denominaven els dos actors…)

Al blog hem parlat de pel•lícules de Disney[+], de Tim Burton [+] i de Svankmajer [+]. A aquesta entrada farem un altre tastet cinematogràfic, en blanc i negre.

S’han fet sis pel•lícules abans de la de Walt Disney de 1951. Totes en blanc i negre, excepte la sisena, precisament de la que no parlarem a aqusta entrada.

La primera pel•lícula de les que es té referència sobre els contes de les Alícies és de 1903 [+]. Té 16 escenes, totes del Wonderland. Els directors i productors van ser Percy Stow i Cecil Hepwort. Dura 9 minuts, estava fins fa poc en molt mal estat i el British Film Institute l’ha restaurat el 2010. Pot veure’s completa a YouTube en diferents enllaços, com aquest: [+].

El 1910 es va fer una segona pel•lícula als Estats Units, a l’Edison Manufacturing Company. Dura només deu minuts també, amb 14 escenes del Wonderland [+]. Pot veure’s completa també a YouTube, però a molt pocs enllaços: [+].

La pel•lícula de 1915 de W.W Young ja és un llargmetratge de 51 minuts, que pot veure’s completa aquí: [+] . Hi han afegit música incidental, i està plena de caràtules amb els textos explicatius i els diàlegs (que els assistents a les projeccions llegien en veu alta, els uns depressa i els altres més lentament, i així es formava un guirigall considerable, com els testimonis familiars m’han comentat). A la pel•lícula hi ha trossos d’interiors i exteriors, alguns trucatges, moltes disfresses… Conté escenes de les dues Alícies. Curiosament la Wikipedia en dóna poquíssima informació [+].

L’adaptació de 1931 [+] de Bud Pollard va ser la primera pel•lícula sonora sobre l’Alícia, feta quatre anys després de que es fes la primera pel•lícula sonora, The Jazz Singer. Dura 51 minuts, i té el notable interés d’una canço d’Irving Berlin [+], importantíssim compositor de música per a pel•lcíules i musicals, com White Christmas, que és la segona cançó més venuda de la història (la primera és una cançó d’Elton John dedicada a Diana de Gal•les). La pel·lícula de 1931 pot veure’s aquí [+]. La cançó de Berlin surt als títols de crèdit del començament.

L’Alícia del film de 1933 [+] és la que dóna títol a aquesta entrada del blog. Ja és una pel•lícula important i llarga, de 77 minuts (retallats d’una versió original de 90 minuts). El director és Norman Mc Leod, que va dirigir pel•lícules dels Germans Marx, Bob Hope i altres còmics americans. El guió va ser escrit per Joseph L. Mankiewicz, importantíssim director (All about EveEva al desnudo-, Cleopatra, Guys and Dolls, La comtessa descalça…). La pel•lícula inclou escenes barrejades de les dues Alícies, té moltes parts cantades, i l’estètica de les disfresses dels personatges segueix molt els dibuixos originals de Tenniel. No n’he trobat cap enllaç complet a YouTube, però sí del trailer, que és molt il•lustratiu: [+]

La pel•lícula es pot trobar sense problemes a les botigues on line. Alícia és representada per Charlotte Henry [+] actriu poc coneguda a part d’aquesta pel•lícula. L’atractiu principal per a mi és que hi apareixen, convenientment disfressats, en Cary Grant als seus 29 anys disfressat de Falsa Tortuga -impossible de conèixer- , i Gary Cooper, com a Cavaller Blanc, als seus 31 anys, i caient continuament del cavall. Ell, que seria, entre moltes altres actuacions, un dels millors cowboys de l’Oest (El Virginiano, Policia Montada del Canadá)… També hi surt -irreconeixible- W.C.Fields com a Humpty Dumpty. Finalment, la música és de Dimitri Tiomkin (Els canyons de Navarone, El Álamo, Rio Bravo, High Noon -Solo ante el peligro-, Estranys en un Tren, Jo confesso…). Ja està tot dit.

La següent pel•lícula sobre l’Alícia, de 1948, ja va ser de colors, una curiosa pel•lícula francesa que… ja en parlarem [+]

Fitxa 236
DVD, regió 1.Títol: Alice in Wonderland. Contingut: Pel•lícula en blanc i negre amb escenes d’Alice in Wonderland i Through the Looking Glass. Idioma: anglès. Subtítols: anglès, espanyol i francès. Director: Norman McLeod. Guió: Joseph L. Mankiewicz. Principals intèrprets: Alícia, Charlotte Henry; Gary Cooper, Cary Grant, W.C.Fields i molts altres. Música: Dimitri Tiomkin.
Producció: Paramount Productions, 1933. Durada: 77 minuts. Format: 1,33:1. Preu: $10 (Amazon 2010). DVD 61106398.

Cary Grant com la Falsa Tortuga

Cary Grant com la Falsa Tortuga

Gary Cooper com el Cavaller Blanc

Gary Cooper com el Cavaller Blanc

2 comments on “185. ALÍCIA AMB GARY GRANT I CARY COOPER

  1. […] amb Alícia, i a aquest blog n’hem vist alguns, com Irving Berlin i Dimitri Tiomkin [+] , la compositora d’òpera Unsuk Chin [+], John Lennon [+] o Joly Talbot, autora de la música […]

  2. […] el DVD la pel•lícula Alice in Wonderland de 1903, que ja havíem comentat aquí [+]. No hi té res a veure, ni es comenta, ni res, però com que és de domii públic, li afegeixen i […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s