183. ALÍCIA SÈPIA

Fitxa 233. Portada. Il·lustracions de Jassen Ghiuselev.

Fitxa 233. Portada. Il·lustracions de Jassen Ghiuselev.

Sèpia, que no sípia. Una sípia (també s’accepta sépia o fins i tot sèpia) és un mol•lusc cefalòpode, com els pops i calamars. En castellà jíbia o sepia. I el sèpia és un color de to ataronjat-amarronat de molt poca saturació, que deriva el nom de la tinta que excreten les sípies en defensar-se. Aquesta tinta és comestible, però no es fa servir normalment com a producte per a dibuix o pintura.

Ara les fotos s’imprimeixen, però abans -i ara també per part de certs professionals i aficionats especialitzats- es revelaven. El procés normal de revelatge tenia diverses etapes, i era una filigrana de la química: revelatge de la imatge latent del negatiu (el rodet o placa), el bany de parada, el rentatge del negatiu, la fixació de la imatge visible, i el rentatge final. Amb tot això teniem el negatiu. Aquest negatiu es posava a una ampliadora, on un feix de llum creuava el negatiu i incidia al paper fotogràfic, com si fessim una altra fotografia, i tornem-hi amb les etapes anteriors. Al final, i sobre la imatge ja positivada, es pot fer una darrera operació final, el viratge, que consisteix a modificat el color del positiu i donar-li una tonalitat diferent al blanc-i-negre de les sals de plata habituals. El més tradicional era i és el viratge sèpia, típic de les primeres fotografies. És un color més estable a la degradació per la llum solar. Moltes fotografies antigues virades en sèpia estan en perfecte estat, efectivament. El viratge al sèpia és una de les opcions que gairebé tots els sistemes de processament de fotografies digitals tenen, i també els telèfons mòbils i càmeres barates.

Fitxa 233. Il·lustració interior. Fes clic per ampliar.

Fitxa 233. Il·lustració interior. Fes clic per ampliar.


L’edició d’aquesta entrada del blog sembla una Alícia virada al sèpia. L’autor de les il•lustracions és Jassen Ghiuselev (Sofia, Bulgària, 1964). És un il•lustrador de contes infantils i altres narracions. Amb les il•lustracions de l’Alícia va guanyar un premi d’il•lustració al Canadà el 2003. El to dominant és una barreja de daurat i de sèpia, amb pocs matisos però amb molts detalls. El llibre és de gran format i amb moltes il·lustracions, la majoria a pàgina completa.

L’edició ha estat feta a partir de l’original en anglès de l’editorial Simply Read Books per Siglo XXI editores, a la seva editorial de Mèxic, el 2007. La traducció és de Francisco Torres Oliver, la mateixa que ja haviem vist a una entrada anterior, la traducció de la primera edició de l’Alicia anotada de Martin Gardner [+] i que precisament va editar Akal. No hi ha notes ni comentaris ni pròleg.

L’editorial Siglo XXI fou fundada el 1965 a Mèxic per Arnaldo Orfila, antic director de la mítica editorial Fondo de Cultura Económica. El 1966 es va fundar la filial argentina, tancada el 1976 per la dictadura militar que en va cremar els llibres i que posteriorment es va refer. El 1967 es va fundar la filial espanyola a Madrid. Sempre ha tingut un gran interés en les ciències socials, i ha editat tota mena d’autors clàssics i moderns, des de Karl Marx a Schopenhauer, Freud o Julio Cortázar. O la mítica Marta Harnecker, far de les esquerres juvenils dels seixanta-setanta. O Chumy Chúmez. En fi, una editorial al llarg de la meva història personal. Ara és propietat d’Akal editores.
Fitxa 233

Títol: Alicia en el país de las maravillas. Contingut: text complet traduit i il•lustrat. Autor: Lewis Carroll. Idioma: espanyol. Traducció: Francisco Torres Oliver. Il•lustracions: Jassen Ghiuselev. Editorial: Siglo XXI editores, Mèxic (2007). Mida: 27,5*21,5 cm. 111 pàg. rústica. Preu: 105000 pesos colombianos (COP), 2015. ISBN: 978-868-23-2712-4

Fitxa 233. Il·lustració interior

Fitxa 233. Il·lustració interior

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s