182. ALÍCIA GRAVADA

Fitxa 232. Portada. Gravats de George A.Walker

Fitxa 232. Portada. Gravats de George A.Walker

Una tècnica diferent per a les il•lustracions de l’Alícia: el xilogravat. Una planxa plana de fusta de boix o cirerer es buida amb un burí o una gúbia en els llocs que es vol que hi hagi les parts blanques de la il•lustració, i els trossos que es deixen sense buidar quedaran en negre. S’entinta la planxa, i s’aplica a un full de paper, cartró o altres materials. El resultat és un xilogravat. El xilogravat o gravat amb fusta és una de les moltes variants de les tècniques de gravat.

George A.Walker (Brantford, Ontario 1960) [+] és un famós xilogravador canadenc, molt premiat, que té el seu propi taller des de 1984. És autor de novel•les gràfiques i de les primeres edicions de les Alícies al Canadà, que són de data tan recent com 1988.

Fitxa 232. Una pàgina interior, Fes clic per ampliar.

Fitxa 232. Una pàgina interior, Fes clic per ampliar.

En el llibre la major part de gravats, molt nombrosos, són petits i representen detalls dels personatges o situacions de la novel•la. Ha creat també lletres capitals, les majúscules il•lustrades amb que comença cada capítol. Hi ha un únic gravat acolorit i de pàgina sencera, reproduit al final d’aquesta entrada. Aquesta tècnica de gravació genera il•lustracions menys detallistes que les creades a llàpis, ploma o pinzell, i fan que el llibre es vegi com d’èpoques passadas. A això també hi contribueix el tipus de paper usat en l’edició, gruixut i gens satinat, i de to crema clar.

Per a mi, el principal atractiu del llibre és el pròleg d’Alberto Manguel (Buenos Aires 1948) [+] [+], escriptor argentino-canadenc molt erudit i que ho deu haver llegit tot. Ja s’havia parlat en aquest bloc, en l’apartat referit a activitats del 150è aniversari de l’Alícia, en ocasió d’una conferència que va fer al CosmoCaixa i per un article publicat a El País [+] . Casualment en el moment de redactar aquesta entrada estic llegint el molt recomanable llibre d’Alberto ManguelUna historia natural de la curiosidad” (en anglès “Curiosity“, de 2015, trad. Alianza editorial 2015), un apassionant assaig de més de 500 pàgines, on l’autor mostra tota la seva passió per la lectura, especialment dels clàssics i molt específicament la Divina Commedia. Doncs bé, al seu capítol 7 “¿Quién soy?“, a les pàgines 199 a 208 hi ha tot el pròleg íntegre del llibre que estem comentant, i que per dates devia escriure primer. Van havent-hi cites i referències a les Alícies i a Carroll al llarg del llibre, que és molt recomanable.

Fitxa 232. Una pàgina interior. Fes clic per ampliar

Fitxa 232. Una altra pàgina interior. Fes clic per ampliar


L’editorial del llibre d’aquesta entrada és The Porcupine’s Quill [+] . És una relativament petita editorial canadenca fundada el 1974, d’edicions molt cuidades i autors poc coneguts, al menys per a mi. Té publicat un abecedari amb dibuixos trets de les edicions d’Alícia fets per Walker, llibre del que un dia parlarem.

Fitxa 232
Títol: Alice’s Adventures in Wonderland. Contingut: text complet, il•lustrat i amb pròleg. Autor: Lewis Carroll. Pròleg d’Albeto Manguel. Idioma: anglès. Il•lustracions: gravats de George A.Walker. Editorial: The Porcupine’s Quill, Ontario, Canadà (2011). Mida: 22*14 cm. 140 pàg. rústica. Preu: 19,20 € (Barcelona 2015). ISBN: 978-0-88984-339-4

Fitxa 232. Únic gravat acolorit.

Fitxa 232. Únic gravat acolorit.

3 comments on “182. ALÍCIA GRAVADA

  1. […] dels escriptors més cultes d’aquest moment i expert en Alícies, ja havia sortit a aquest blog [+]. Al llibre Alice’s Adventures in Wonderland Decoded Manguel afirma que aquest és el llibre que […]

  2. […] haviem vist ja i comentat una edició de l’Alícia amb dibuixos fets amb gravat aquí: [+]. L’autor és el mateix George A.Walker. Fins a cert punt podriem dir que l’abecedari […]

  3. […] que estan entre els gravats fets amb xilografia i el comic línia fosca, com a aquestes entrades: [+], […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s