175. ALÍCIA STEADMAN PASSOTA

Portada fitxa 225. Il·lustracions de Ralph Steadman.

Portada fitxa 225. Il·lustracions de Ralph Steadman.

D’il•lustradors de les Alícies n’hi ha hagut centenars , i cadascun amb un estil. A aquest blog se’n han presentat ja 89 i amb aquest 90. Des dels estils edulcorats i tous de Disney [+] a l’estil abstracte de Kusama [+] o el manga de Sison [+].

El per què un editor es posa d’acord amb un il•lustrador en un estil concret és, per a mi, un misteri. Si l’artista ja està consagrat, posem un Tenniel en el seu moment, o Dalí [+], s’entén fàcilment. Si es tracta de l’il•lustrador genèric de l’editorial, també s’entén, posem la Maria Barrera de Bruguera [+]. Però, què va portar a Carner a preferir Lola Anglada per a la seva edició? [+]

Fitxa 225. El barreter. Fes clic per ampliar.

Fitxa 225. El barreter (el títol és al revés en l’original). Fes clic per ampliar.

Firefly Books [+] és una editorial nordamericana i canadenca de tipus general, amb llibres de ficció i de no ficció per a grans i petits, calendaris de fotos i coses així. Què devien veure en Ralph Steadman per fer una Alícia amb dibuixos tan extremats?

Ralph Steadman [+] (Cheshire 1936) és un important il•lustrador britànic. S’ha dedicat a il•lustrar llibres de tot tipus, publicitat, caràtules de discos, diaris i revistes (Punch, Daily Telegraph, The New York Times), catàlegs, segells, etiquetes de vins… Ha guanyat diferents premis, i entre ells el Francis Williams Book Illustration Award precisament per la il•lustració d’Alice in Wonderland. Es considera membre del denominat periodisme gonzo, un corrent existent des de 1970, on el periodista s’implica personalment en la narració, i en primera persona, amb expressions no neutrals, satíriques i gairebé ofensives.

El seu estil en les il•lustracions de l’Alice, i totes les altres, és força “brut” i “lleig”, com de còmic línia negra. La seva web és plena de mostres del seu estil [+].

Steadman ha explicat en la introducció del llibre la seva visió dels diferents personatges i el perquè de les seves il•lustracions. Per exemple, considera que la duquessa és una ex-starlet casada amb un aristòcrata. I el barreter és la representació de tots els costats foscos de la naturalesa humana. El conill de la portada el veu com a commuter, el treballador que s’ha de desplaçar una distància important per anar a treballar.

És un estil que no m’agrada, però no li puc negar una coherència personal i estilística.

FITXA 225
Títol: Alice in Wonderland. Contingut: Alice Adventures in Wonderland, amb il•lustracions i introducció
Idioma: anglès. Autor: Lewis Carroll. Introducció i il•lustracions: Ralph Steadman.
Editorial: Firefly Books, Buffalo NY (3ªed 2010). Mida: 27,5*21 cm, rústica. 132 pàg. Preu: $19,95 (Amazon 2015). ISBN: 978-1-55407-203-3

Fitxa 225. La duquessa

Fitxa 225. La duquessa

One comment on “175. ALÍCIA STEADMAN PASSOTA

  1. […] Dalí [+], de Beatrix Potter (que no es van publicar mai), de Pat Andrea [+], de Ralph Steadman [+] i de molts altres clàssics: Tenniel, Rackham, Newell, les darreres de 2015. Hi ha, com a dada […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s