161. ALÍCIA G. STILTON

Portada. Fitxa 208.

Portada. Fitxa 208.

Stilton és el nom d’un famós formatge d’Anglaterra, produit a tres comtats i només a sis empreses. A cap de les dues Alícies es parla de formatges: vaig entretenir-me a comptar de quants aliments s’hi parla, i me’n van sortir vint-i-un, alguns de repetits, però el formatge no hi surt mai. La única relació amb els formatges seria el Gat de Cheshire, com ja vaig explicar a l’entrada 42 [+].
Però Stilton també és el nom d’un famós ratolí, protagonista d’una copiosíssima col•lecció de contes per a nens i preadolescents, que en el moment d’escriure aquesta entrada té més de 200 títols. Un fenomen editorial i un moviment infantil i juvenil. Ha creat un club [+], se’n han fet musicals, e-books, apps, de tot … tot un món, que recorda el de Harry Potter però per a més petits.

El peix gegant que substitueix el ratolí. Fitxa 208 Fes clic per ampliar.

El peix gegant que substitueix el ratolí. Fitxa 208 Fes clic per ampliar.


El personatge fou creat l’any 2000 per Elisabetta Dami y Edizioni Piemme [+]. La idea original és que un ratolí, en Geronimo Stilton, viu a una illa on tots són ratolins, que actuen com les societats humanes. A la idea original -en certa manera similar als barrufets – s’hi han anat afegint seqüeles temàtiques, amb activitats prehistòriques, el Regne de la Fantasia, àlbums temàtics de coneixements, superherois, princeses, viatges en el temps… I una sèrie denominada Els grans clàssics, que ja té 17 títols, amb Peter Pan, l’Illa del Tresor, Gulliver… i el darrer, l’Alícia. En català acaba de sortir aquest mes de març de 2015.

El llibre segueix les pautes de tots els altres llibres de la col•lecció. Tots els personatges humans -l’Alícia, el Barreter, la Duquessa, la Reina– són aquí ratolins (rosegadors, en el llenguatge de Stilton), i dibuixats com a tals. Els altres animals hi surten com els animals que són: gats, lloro, dodo, cavall, eruga… Amb aquest plantejament, als capítols inicials hi ha un interessant problema: quan l’Alícia cau al mar de les llàgrimes, allà l’ajuda un ratolí que, després, li explica la seva història, amb un poema que és un cal•ligrama en forma de cua de ratolí. Com distingir un ratolí-personatge- de l’Alícia-ratolina? Doncs a l’adaptació han suprimit el ratolí i s’han inventat un peix gegant que és qui ajuda l’Alícia, i del ratolí ni se’n parla.

Paraules ressaltades al text.

Paraules ressaltades al text. Fes clic per ampliar.

L’adaptació està ben feta, simplificant el text i suprimint els poemes, com solen fer moltes adaptacions. Les il•lustracions són totalment típiques dels llibres de la col•lecció, amb riquesa de colors i detalls habituals. A les pàgines de text hi ha paraules ressaltades, tècnica ara habitual en molts altres llibres, però que té un precedent en el mateix Carroll i les seves cartes, com ja hem comentat en altres entrades.

El llibre és editat en català per Destino, ara segell editorial de Grup Editorial 62, que és una empresa propietat d’Editorial Planeta. També.

FITXA 208
Títol: Alícia al País de les Meravelles. Contingut: Alice Adventure’s in Wonderland, adaptat i traduit. Autor: Lewis Carroll. Adaptació: “Geronimo Stilton” (equip editorial). Traducció: Xavier Solsona, de l’original italià. Il•lustracions: Andrea Denegri, Christian Aliprandi
Idioma: català. Editorial: Destino, Barcelona (2015). Original italià 2010. Mida: 20*13,5 cm, tapa dura amb sobrecoberta. Preu: 13,95 € (2015) ISBN: 978-84-9057-690-8

Doble plana. Fitxa 208

Doble plana. Fitxa 208. Fes clic per ampliar.

2 comments on “161. ALÍCIA G. STILTON

 1. Grocdefoc ha dit:

  Benvolgut Claudi Mans, continuen agradant-me molt els continguts del vostre blog i m’ho passo molt bé llegint; per això us he nominat (juntament amb autors d’altres blogs) al Premi Internacional One Lovely Blog Award…, tal com han fet amb un altre blog meu Des de dalt del turó. Si us interessa saber-ne més, podeu entrar al meu blog: Des de dalt del turó http://des-de-dalt-del-turo.blog.cat/premi-one-lovely-blog-award/ on trobareu més explicacions. No esteu obligat a seguir-ho, però és una manera d’anar coneixent bons blogs.
  Moltes gràcies, M. Pilar Martínez Herrero (Grocdefoc)

 2. cmans ha dit:

  Moltes gràcies pel comentari elogiós. Miraré els enllaços que proposeu.
  Cordialment,
  CM

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s