160. ALÍCIA SONTAG

Portada de la fitxa 206

Portada de la fitxa 206

Susan Sontag o Susan Rosenblatt (Nova York, 1933 – 2004) [+], [+] fou una important assagista i novel•lista, corresponsal a la Guerra del Vietnam i la guerra dels Balcans i el setge de Sarajevo, tasques que li van donar un fort compromís crític amb la societat nord-americana. Va destacar pels seus assaigs i articles en defensa dels grups més vulnerables, contra les guerres i a favor del moviment feminista. El 2003 li fou concedit el Premio Príncipe de Asturias de les lletres, i tenia ja altres guardons de diversos paísos. Les seves obres són novel•les experimentals i convencionals, i assajos. On Photography és potser el més conegut. Té algunes obres de teatre. Durant els anys 90 publicava habitualment articles a La Vanguardia, especialment crítics amb la política i la societat dels EUA. Va morir el 2004 d’una leucèmia. La seva parella durant molts anys va ser Annie Leibovitz, fotògrafa i també Premio Príncipe de Asturias.

Susan Sontag

Susan Sontag

Alice in bed es una obra de teatre escrita el 1990 i publicada el 1993. És una dramatització sobre la vida d’Alice James (1848-1892) [+], germana del psicòleg William James i del novel•lista Henry James. El seu diari personal, on explica la seva vida minada per la depressió des dels 19 anys, és una obra coneguda i editada. Hi explica els seus intents de suicidi, el seu aillament psíquic, la seva estada a llits d’hospitals i de casa i els seus darrers dies, amb les drogues que li subministraven per alleugerir els dolors del càncer de pit del que va morir.

L’obra té vuit escenes, i totes passen amb Alice al llit. Susan Sontag fa sortir-hi dues escriptores del segle XIX, Emily Dickinson (Massachusets 1830-1886) i Margaret Fuller (Cambridge, MA, 1810- Fire Island, NY,1850). La primera fou una poetessa gens reconeguda durant la seva turbulenta vida, i que posteriorment ha agafat molta fama i comparada amb Walt Whitman. La segona fou filòsofa i activista en pro de la igualtat educativa -ni pensar encara en la igualtat política- entre homes i dones. A més surten a l’obra dues dones de ficció: Myrtha, la Reina dels Esperits de les Noies Mortes, del ballet Giselle, amb lletra de Theophile Gautier; i Kundry, una dona amb pinta de bruixa, bruta i poc cuidada, però que a l’altra banda de les muntanyes és una bonica fada. Surt al Parsifal de Wagner. Els diàlegs entre elles són la part central de l’obra.

Margaret Fuller

Margaret Fuller


El text és difícil, ple de termes d’argot per a mi incomprensibles. Trista, dura, amb reflexions desesperançades però lúcides… Hi ha una reflexió final de l’autora que es pot consultar aquí [+] . Pel que he vist, l’obra s’ha representat poques vegades, i cap a Catalunya o Espanya. L’estrena fou a Bonn el 1991, en alemany.

I quina relació té tot plegat amb l’Alícia? A més del fet trivial de que les dues protagonistes es diuen igual, Sontag fa que la conversa entre les cinc dones tingui alguns punts de contacte amb el berenar del te del Sombrerer Boig. Però una cosa és la bogeria de Carroll i l’altra la desesperança de Sontag.

FITXA 206
Títol: Alice in bed. Contingut: guió d’obra teatral en vuit escenes. Autora: Susan Sontag. Disseny de portada: Cynthia Krupat
Idioma: anglès. Editorial: Farrar-Straus-Giroux, New York (1993). Mida: 20*13 cm, tapa tova. Preu: $10,93 (Amazon 2015) ISBN: 978-0-37452385-1

Emily Dickinson

Emily Dickinson

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s