151. ALÍCIES PARAL•LELES

Portada. Fitxa 198.

Portada. Fitxa 198.

Plutarc de Queronea (46 – 119?) fou un escriptor, polític i moralista grec que visqué sota la dominació romana. La seva obra més famosa és “Vides paral•leles[+] on redacta les biografies comparades de personatges grecs i romans. Va escriure vint-i-quatre parelles, que van crear un gènere literari i va servir a Shakespeare com a documentació per a algunes obres històriques. Carles Riba les va traduir per a la col•lecció Bernat Metge, que segueix publicant-se amb els fons de la Fundació Cambó.

Presentar el paral•lelisme entre dues biografies és un recurs literari i didàctic molt usat en la literatura i el cinema. El concepte de vides paral•leles és usat també de forma esotèrica, per referir-se a la possibilitat que simultàniament una mateixa persona tingui diverses vides en universos diferents.

Fitxa 198. La Reina de Cors d'Alícia, i una partida de cartes amb una reina medieval. Fes clic per ampliar.

Fitxa 198. La Reina de Cors d’Alícia, i una partida de cartes amb una reina medieval.
Fes clic per ampliar.


El llibre Parallel Alices compara, punt per punt, els aspectes principals de la societat victoriana i la vida i entorn de la princesa Alícia Capet de França (1150-1199), descendent de l’Alicia Capet (1009-1079). Usa, per una banda, les descripcions i dibuixos dels llibres de l’Alícia, i, per altra banda, els gravats i pintures de l’època, les dades històriques, fotos d’edificis… El llibre té uns vint-i-cinc capítols breus temàtics, cadascun sobre un tema concret: el nom Alícia (que és una variant d’Adela i d’Adelaida, segons explica), el croquet, els gats, Guillem el Conqueridor, La Reina Blanca, els bessons… A l’esquerra hi ha la referència de cada tema de l’Alícia de Carroll, i a la dreta el mateix per a l’Alice Capet.

Per què aquest llibre? L’autor té la tesi de que Carroll va voler posar a les seves novel•les molts aspectes medievals, probablement degut al seu interés en les obres històriques de Shakespeare. Ell mateix reconeix que no hi ha evidències d’aquesta tesi més enllà de fer sortir personatges com reis, duquesses, cavallers, lluites entre el lleó i l’unicorn,… Jo imagino que l’autor va tenir una idea de fer el paral•lelisme, sense anar més enllà, per donar alguns arguments a la tesi medievalista.

Fitxa 198.  Els peons d'escacs. Fes clic per ampliar.

Fitxa 198. Els peons d’escacs. Fes clic per ampliar.


I per què fer el paral•lelisme precisament amb la princesa Alice Capet i no amb la seva mare Elionor d’Aquitània? Doncs, evidentment, perquè es deia Alice, i no s’hi devia poder resistir. De fet, per a la major part de capítols quina sigui la figura històrica analitzada és secundari, perquè es tracten temes de l’entorn i no de la biografia personal. De fet, el subtítol del llibre que figura a la portada és “Alice through the Looking-Glass of Eleanor of Aquitaine“. És un llibre d’història comparada, i no tinc opinió sobre la seva qualitat literària o científica.

L’autor és Christopher Tyler, neurocientífic anglès actualment (2013) a la City University de Londres, interessat en la percepció humana i també en la història, especialment el paper de la dona en l’Edat Mitjana. Es dedica també a la divulgació. Va ser un dels que va millorar considerablement els autoestereogrames de punts aleatoris, coneguts per la seva marca comercial Magic Eye, Ull màgic [+]. Són aquells dibuixos que permeten veure figures ocultes tridimensionals quan es miren de manera adequada.

El llibre es presenta en tres formats: tapa dura i color, tapa tova i color, i tapa tova i blanc i negre, que és el que s’ensenya aquí. És editat per Diatrope Press, empresa del The Diatrope Institute, creat pel mateix Tyler per promocionar els estudis de frontera entre neurociència, art i tecnologia.

FITXA 198
Títol: Parallel Alices. Contingut: Assaig il•lustrat comparant les vides d’Alice Liddell, Alícia i Elionor d’Aqutània.
Idioma: anglès. Autor: Christopher Tyler. Coberta: Tenniel. Il•lustracions interiors: Tenniel i altres (B7N).
Editorial: Diatrope Press (2013). Mida: 23*15 cm, tapa tova. 170 pàg. Preu: $10,80 (Amazon 2014) ISBN: 978-0-9725330-9-6

Fitxa 198. Comparació del joc  de croquet. Fes clic per ampliar

Fitxa 198. Comparació del joc de croquet. Fes clic per ampliar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s