148. ALÍCIA: TU, TOT, TOTHOM…!

Fitxa 196. Portada.

Fitxa 196. Portada.

Joana Brabo es va començar a fer famosa el 27-2-2011 en sortir a la televisió al programa “L’hora del lector” d’Emili Manzano`[+] amb un sol poema fonètic: “Tu, tot, tothom”, tres paraules pronunciades amb diferents graus d’èmfasi. Va ser molt més coneguda per l’actuació tunejada a l’APM [+] . La poetessa ha fet altres coses, una mica en línia Joan Brossa, i algunes són molt interessants: [+].

Doncs el llibre d’aquesta entrada parla de l’Alícia i d’en Carroll, -tu- , de tota mena d’objectes i llibres relacionats amb les Alícies – tot- i de persones que ha il•lustrat, escrit, cantat o fet alguna cosa relacionada amb les Alícies o en Carroll: tothom. El títol del llibre és una declaració del contingut: “All Things Alice“, i el subtítol encara més: “The Wit, Wisdom and Wonderland of Lewis Carroll“, “L’enginy, el seny i el país de les Meravelles de Lewis Carroll“. Tot, tot i tot, que deia la nena de l’anunci de Catalana-Occident.

És un llibre monumental, en que l’autora no ha escrit res sinó que s’ha limitat a recopilar material d’altres. Però aquesta “limitada” tasca és una feinada: més de 300 pàgines, i cada pàgina o cada parell de pàgines és una unitat. Tot il•lustrat, poemes, quinze receptes de cuina -per exemple, ous remenats Humpty Dumpty– , comentaris, dades històriques o biogràfiques, poemes, cronologies, cartes, …

Ellis in Wonderland. Fitxa 196. Fes clic per ampliar.

Ellis in Wonderland. Fitxa 196. Fes clic per ampliar.


I entre els autors o comentaristes, el tantes vegades vist Martin Gardner (la darrera aquí [+], John Lennon (citat a l’entrada anterior [+]), Borges [+]. Virginia Woolf, a la fitxa de llibre 128 d’aquí [+], els germans Wachowski (Matrix), McLuhan… I entre els il•lustradors, la majoria dels que han sortit a aquest blog i molts altres dels d’edicions antigues [+].

I diversos media, com webs, portades de discos, programes de ràdio, pósters, publicitat, postals, cartells de pel•lícules…

Un abecedari amb l'Alícia. Fitxa 196. Fes clic per ampliar.

Un abecedari amb l’Alícia. Fitxa 196. Fes clic per ampliar.


L’autora és Linda Sunshine, (Brooklyn, NY) que viu a Los Angeles i ha fet molts llibres i guions de pel·lícules. Té un altre llibre similar a aquest, denominat “All Things Oz“. Clarkson Potter [+] és una important editorial generalista de New York.

És impossible trobar una selecció representativa dels continguts del llibre, perquè són variadíssims. M’he limitat a triar-ne quatre: la portada, una caràtula de disc pel joc de paraules que conté –Ellis in Wonderland– , un anunci publicitari de la Ford usant l’Alícia com a esquer, i un abecedari gràfic amb l’A d’Alícia. A l’entrada anterior [+] ja varem posar un tros d’entrevista a John Lennon i la caràtula de Sgt. Peppers Lonely Hearth Club Band.

Per cert que calia respondre a les preguntes formulades a aquella entrada. I aquí van les respostes:

1. Lewis Carroll és la figura 50.
2. La llista quasi completa de personatges de les fotos és la de la il•lustració següent (on escriuen Lewis Carol, per cert).

Esquema del grup del disc.

Esquema del grup del disc.

Llista de personatges de la foto de Sgt. Peppers.

Llista de personatges de la foto de Sgt. Peppers.

FITXA 196
Títol: All Things Alice. The Wit, Wisdom and Wonderland of Lewis Carroll. Contingut: Recopilació d’imatges, cites i objectes relacionats amb les Alícies i Carroll.
Idioma: anglès. Autora i recopiladora: Linda Sunshine. Prefaci de Mark Burnstein. Il•lustracions: Més de 200 il•lustradors de tot arreu. Textos de Carroll i de molts altres autors.
Editorial: Clarkson Potter, New York (2004). Mida: 17*17 cm, tapa dura i coberta. 353 pàg. Preu: $29,95 (Amazon, 2014) ISBN: 978-1-4000-5441-9

L'Alícia venedora de cotxes. Fitxa 196. Fes clic per ampliar

L’Alícia venedora de cotxes. Fitxa 196.Fes clic per ampliar

One comment on “148. ALÍCIA: TU, TOT, TOTHOM…!

  1. […] Aquesta edició d’Alice in Wonderland conté el text original de Carroll en facsímil i és il•lustrada per Frank Adams (1871-1944), Fou un il•lustrador anglès de llibres infantils, i el seu treball de l’Alícia fou el més famós. Forma part dels conjunt dels Golden Age of Illustration Artists. El seu estil és realista historicista, amb reminiscències de l’estil de Rackham [+] i dels dibuixos de Tenniel acolorits per Theaker [+]. Les seves il·lustracions surten a les antologies de llibres de l’Alícia, com aquesta [+]. […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s