145 ALÍCIA ADREANI ESTAMPADA

Portada. Fitxa 193. Il·lustracions de Manuela Adreani.

Portada. Fitxa 193. Il·lustracions de Manuela Adreani.

Llibre monumental, el de dimensions més grans de tots els que tinc, i un dels més recents. És una traducció al francès del llibre editat en anglès, que és un ampli resum del Wonderland. El principal interés és per a mi, evidentment, les il•lustracions de Manuela Adreani. És una dissenyadora gràfica italiana jove, que s’ha dedicat a il•lustrar llibres de contes famosos, o treballs diversos d’animació. Aquí hi ha una mostra dels seus treballs: [+]. Pel que diu la seva biografia és una il•lustradora pigiste, que en anglès és stringer: una modalitat de free-lance que cobra pel número de pàgines fetes. Deu ser una situació comuna amb molts dels il•lustradors que han passat per aquest blog, però cap ho explicitava.

Les il•lustracions d’Adreani tenen vida pròpia. Algunes són molt grans, a doble pàgina. Moltes altres, a pàgina sencera. N’hi ha moltes més, més petites i molt suggeridores, que mostren detalls de les escenes habituals: una pota d’un animal, un tros de cara, unes escales… M’han fet gràcia algunes escenes típiques del conte, interpretades amb un altre aire. Per exemple, la il•lustració de la cuina de la duquessa, on és representada com una senyora Maria, d’esquena, amb bata d’estar per casa, estampada. Això dels estampats és present a tots els dibuixos, començant per la portada, on es poden veure al vestit de l’Alícia i la part externa de les corol•les de les flors. Estampats de paper pintat a les parets de les cases, al forat per on cau, al terra de les habitacions, als vestits de tots els personatges, a les closques de les llagostes dansants, al cos de l’eruga fumadora, a l’esquena de les cartes que pinten les flors, a les contracobertes del llibre. Estampats minuciosos, repetitius, obsessius. Estampats de flors de lis, de flors de totes menes, de topos, i sobretot, estampats de cors. L’autora es deu haver inspirat en el Musée de l’Impression sur Étoffe, de Mulhouse, Alsàcia [+], i de visita recomanable.

Després de la cursa. Nou estampats diferents. Fitxa 193. Fes clic per ampliar.

Després de la cursa. Nou estampats diferents. Fitxa 193. Fes clic per ampliar.

La cara de l’Alícia és com totes les cares de les Alícies actuals. Tristoia, sense celles, ulls d’ametlla, iris molt grans, cara orientaloide… És la tendència que ja hem vist a altres il•lustradors, com Rébecca Dautremer [+] i molts altres. Diuen que amb l’actual barreja ètnica fruit de les migracions i els aparellaments mixtes conseqüents hi ha una tendència universal que portaria cap a unes faccions i un to de pell del tipus de l’actor Keanu Reeves (Speed, Matrix), fill de mare anglesa i de pare d’Estats Units amb ascendència hawaiiana i xinesa. Doncs amb les Alícies, aquestes confluències ètniques ja semblen aconseguides…

Pel que fa al text, és una traducció francesa simplificada, sense poemes ni cançons. L’editorial és Les Publications Modus Vivendi [+], de Montréal, Canadà. És una editorial francòfona, generalista, amb llibres de salut, de cuina, de famosos, novel•les,… El seu llibre més venut és un que explica com cuinar sense gluten a casa, aquesta obsessió que alguns fonamentalistes han aconseguit colar en la ment de molts americans no celíacs. L’Alícia no devia conèixer aquest llibre, perquè quan li pregunten com es fa un pastís diu que s’agafa farina en flor, però no diu que sigui farina de soja, de cigró, de garrofa, d’arròs o de quinoa, que no tenen gluten.

FITXA 193
Títol: Alice au Pays des merveilles. Contingut: Alice’s Adventures in Wonderland resumit, traduit i il•lustrat.
Idioma: francès. Autor: Lewis Carroll. Adaptació: Giada Francia. Traducció: Karine Blanchard. Il•lustracions: Manuela Adreani.
Editorial: Les Publications Modus Vivendi Inc., Montréal, Canadà (2014). Mida: 37*29 cm, tapa dura. 80 pàg. Preu: 31,80 SFR (Neuchâtel, 2014). ISBN: 978-2-89660-902-4

La duquessa feinejant. Fitxa 193.

La duquessa feinejant. Fitxa 193.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s