142. ALÍCIA IL•LUSTRADA PER MERVYN PEAKE

Fitxa 189. Portada

Fitxa 189. Portada

Aquesta és una edició econòmica de les Alícies, en anglès, que té com a trets interessants les il•lustracions i les introduccions.

L’il•lustrador d’ambdues és Mervyn Laurence Peake,que va fer el treball el 1945, i ha calgut restaurar els dibuixos per a aquesta edició. Peake (Kuling, Xina 1911 – Londres 1968) va ser un artista de guerra, és a dir, un dibuixant enviat oficialment al front que realitzava les seves obres sobre temàtica bèl•lica de la Segona Guerra Mundial. Un cop acabada, li van encarregar la il•lustració de les Alícies. Abans de la guerra ja havia il•lustrat La Caça de l’Snark i altres llibres de diversos autors. Era també poeta i escriptor i va confegir la trilogia Gormenghast (1946-59), que és una saga fantàstica-realista (fantasy manners), amb herois amb vivències realistes immersos en la societat. Se’l considera predecessor de J.R.Tolkien i els seus Hobbit i El Senyor dels Anells.

Els dibuixos de Peake són en blanc i negre, i molts són força petits i menys tenebrosos que els de Tenniel. La restauració ha estat delicada perquè els originals eren fets en paper de cel•lulosa de molt mala qualitat degut a les limitacions per la postguerra.

El Gat de Cheshire. Il·lustració de Mervyn Peake. Fitxa 189. Fes clic per ampliar.

El Gat de Cheshire. Il·lustració de Mervyn Peake. Fitxa 189. Fes clic per ampliar.

Cada una de les dues Alícies té el seu pròleg. El de Wonderland és escrit per Will Self (Westminster 1961) [+], que és un escriptor i periodista britànic de diari, ràdio i televisió, autor d’obres polèmiques relacionades amb bojos, drogaddictes i marginats. Ell mateix ha tingut i té una vida diguem-ne agitada en molts sentits, i es declara de personalitat esquizoide. Afirma que ha deixat les drogues, excepte la cafeïna i la nicotina… El pròleg no és tant el comentari de l’Alícia sinó sobre la influència que el llibre va tenir sobre la seva vida personal.

El pròleg del Looking-Glass és de Zadie Smith [+] (Londres 1975), escriptora i assagista anglesa filla d’una emigrant jamaicana. El seu pròleg és ple de notes amb referències a Martin Gardner i a altres, i toca una mica de tot: aspectes psicològics de l’Alice, lingüística, lògica, nonsense, les il•lustracions. Tot en primera persona.

L’exemplar és editat per Bloomsbury, editorial de la que ja es va parlar anteriorment [+]. Ho va editar el 2001, que és de quan són els pròlegs, i n’ha fet una edició en tapa tova -aquesta- el 2010.

FITXA 189
Títol: Alice’s Adventures in Wonderland and Through the Looking-Glass. Contingut: els textos originals, amb il•lustracions i dos pròlegs.
Idioma: anglès. Autor: Lewis Carroll. Pròlegs: Will Self i Zadie Smith. Il•lustracions: Mervyn Peake.
Editorial: Bloomsbury, Londres (2010). Mida: 20*13 cm, tapa tova. 385 pàg. Preu: 13,25 € (Barcelona) ISBN: 978-1-4088-0593-0

El Jabberwock. Il·lustració de Mervyn Peake. Fitxa 189.

El Jabberwock. Il·lustració de Mervyn Peake. Fitxa 189.

Ampliació 2-4-16
En una llibreria de segona mà de San Francisco trobo una edició original de “Through the Looking-glass” dels mateixos autors i il·lustrador. És la meitat del text de la fitxa 189, però amb tapa dura i sobrecoberta.

FITXA 269
Títol: Through the Looking-Glass and What Alice Found There. Contingut: el text original, amb il•lustracions i pròleg.
Idioma: anglès. Autor: Lewis Carroll. Pròleg: Zadie Smith. Il•lustracions: Mervyn Peake.
Editorial: Bloomsbury, Londres (2001). Mida: 19,5*13 cm, cartoné i sobrecoberta. 201 pàg. Preu: $12,00 (segona mà, San Francisco) ISBN: 1-58234-175-3

Fitxa 269. Portada

Fitxa 269. Portada

One comment on “142. ALÍCIA IL•LUSTRADA PER MERVYN PEAKE

  1. […] inicials de cada novel·la hi han posat també, sense citar-ho, una il·lustració de Merwin Peake [+], la de la portada del llibre de l’enllaç   També hi ha un retrat de Charles Dodgson […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s