133. ALICIA DE VINIL

Tapa del llibre-disc. Fitxa 178.

Tapa del llibre-disc. Fitxa 178. Fes clic per ampliar

El món de Disney , com varem comentar en el post 39 [+], usa tots els formats possibles per explotar els seus productes. En el cas de l’Alícia, n’hem vist la pel•lícula original de 1951, [+] en formats de video VHS i DVD, en llibre complet [+], i en llibre resumit.

Però hi havia un format molt popular abans de que hi haguéssin CDs o cassettes, que era el disc de vinil. Disney va editar una col•lecció de llibres-discos de totes les seves pel•lícules, en anglès o en castellà “neutre”, el mateix que s’ha comentat en el post 33 [+]. Aquests discos són breus, d’una durada d’uns 10 minuts en total, i contenen tot el text del llibret que acompanya el disc. També hi ha algunes cançons de la pel•lícula.
Tots els contes narrats eren llegits per la mateixa narradora, Amparito Garrido, d’una veu molt dolça i fàcilment identificable. Al començament del conte explicava les instruccions: ella llegiria tot el text del llibre, el nen miraria els dibuixos, i cada vegada que s’hagués de passar pàgina se sentiria un dringar de campanetes, que corresponia als sons de la fada Campaneta (Thinker Bell) del conte de Peter Pan quan llençava pols de fada. I aquest sistema funcionava perfectament i permetia que el nen seguís el conte de forma autònoma… durant 5 minuts, que és el que durava la cara del disc.

Els discos dels contes eren de vinil. Aquest material és químicament poli(clorur de vinil), que es solia denominar clorur de polivinil o PVC. Són normalment rígids, negres, de 7 polzades de diàmetre. Eren de 45 revolucions per minut, de dues cares, encara que n’hi havia alguns de material flexible, de colors o d’una sola cara. El forat central era de 4 cm de diàmetre. Es denominaven discos senzills o singles. Un altre format era el del mateix diàmetre i material, però a 33 rpm, de foradet central de 7 mm de diàmetre, com els dels discos LP (long play). Aquests discos petits a 33 rpm es van denominar durant un temps discos EP (extended play) perquè permetien una mica més de contingut que els singles però eren del mateix diàmetre.

Els contes van ser comercialitzats els anys 60 inicialment per Hispavox, a 33 rpm. L’Alícia que es presenta aquí correspon a aquesta edició. Posteriorment, als anys 70, es van vendre per part de Bruguera-Hispavox, a 45 rpm.

El text escrit i llegit és una supersimplificació del conte, perquè dura 7 minuts. A més hi ha tres cançons escurçades: “En mi país de ilusión“, “Fiesta del jardín” i “Feliz no-cumpleaños“., en total 3 minuts i mig més.

Escoltar-lo és, a més d’un cert bany de cursileria, tot un exercici de nostàlgia…

FITXA 178
Títol: Alicia en el país de las maravillas. Contingut: Conte i disc EP de 33 rpm amb text i cançons.
Idioma: espanyol. Autor: equip de Walt Disney. Text: Edicions Disney. Traducció de les cançons: Edmundo Santos. Narració: Amparito Garrido.
Editorial: Hispavox-Walt Disney Productions, Madrid (1969). Mida: conte, 18,5*18,5 cm, tapa tova; disc: 17,5 cm diàmetre (7″). 28 pàg. Preu: (llibreria de vell 2014)15 € Referència: HL 084-12

Tapa posterior del llibre-disc de la fitxa 178. Llegiu el text en blau per veure el funcionament del sistema.

Tapa posterior del llibre-disc de la fitxa 178. Fes clic per ampliar i llegir el text en blau per veure el funcionament del sistema.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s