127. ALÍCIA DETECTIVA

Portada. Fitxa 172

Portada. Fitxa 172

Sí, detectiva existeix en català, en castellà no. Aquí no hi una Alícia que fa de detectiva, sinó una adolescent, Íngrid, que fa d’Alícia i de detectiva.

Peter Abrahams [+] (Boston 1947) és un escriptor dels EUA de novel•les d’intriga per a adults -a vegades amb el pseudònim de Spencer Quinn, que va ser un lletrista d’algunes cançons de Mae West– i per a joves. El llibre que comentem és el primer que va escriure de la segona categoria. Abrahams viu a Cape Cod (Massachussets), no molt lluny -relativament- de Cabot Cove (poble fictici) on viu la famosa escriptora i detectiva Jessica Fletcher [+].

El títol original de la novel•la és “Down the Rabbit Hole: An Echo Falls Mystery“. Echo Falls, en la realitat, és un golf de l’estat de Washington, i una marca de vins. A la novel•la és un poblet inventat d’algun estat de l’est dels EUA, que ha donat nom a una sèrie de novel•les policíaques juvenils: The Echo Falls Mysteries, de la que aquesta és la primera.

La traducció del títol és “Al otro lado del espejo“, i és peculiar, perquè la protagonista no cau pel cau del conill (títol en anglès) sinó que va a l’altre costat del mirall, i no es fa cap referència a Echo Falls. Hi ha altres títols en castellà com aquest. Jordi Sierra i Fabra, l’autor més prolífic de literatura juvenil, té una novel•la de 2005 amb una estudiant de setze anys, a la que li canvia la vida. També hi ha amb el mateix nom una pel•lícula de terror eròtic de Jesús Franco de 1973, i una sèrie de televisió mexicana.

L’argument és atractiu: una noia de 13 anys, Ingrid, coneix per casualitat una senyora excèntrica que després és assassinada . La noia es deixa les bótes -vermelles- de futbol a la casa de la senyora, i la policia busca el propietari de les bótes. Pel mig, un grup de teatre d’aficionats a la que Íngrid pertany vol representar l’Alícia, i ella voldria ser-ne protagonista. El noi que li agrada és el fill del comissari de policia, el que fa de Sombrerer és un misteriós individu que… parem.

Es nota l’afició d’Abrahams al cinema negre en blanc i negre i a la literatura de misteri, perquè va posant-ne referències al text. “No vaig poder dormir fins que el vaig acabar“, diu que va dir Stephen King de la novel•la: és un bon aval.

Publicaciones y Ediciones Salamandra l’ha editat. És una editorial de Barcelona, fundada el 1989 com a Emecé Editores España, filial de l’editorial argentina, fundada per exiliats gallecs a Buenos Aires el 1939. El 1992 Pedro del Carril i Sigrid Kraus consoliden l’editorial amb títols com Los puentes de Madison County. El 2000 Emecé és venuda a Planeta, i Emecé España passa a dir-se Ediciones Salamandra com a segell independent. Segueixen publicant narrativa en castellà [+]. La traducció és de Patricia Antón de Vez. És una traductora de novel·la molt prolífica, i també ha redactat el text de llibres infantils

FITXA 172
Títol: Al otro lado del espejo. Contingut: Down the Rabbit Hole: An Echo Falls Mystery traduit.
Idioma: espanyol. Autor: Peter Abrahams. Coberta: Javier Martínez. Traducció: Patricia Antón de Vez.
Editorial: Publicaciones y Ediciones Salamandra, Barcelona (2007). Mida: 22*13,5 cm, tapa dura. 285 pàg. Preu: 14,90 € ISBN: 978-84-9838-084-2

PS. No té res a veure, però si a algú li interessen els temes dolços. pot seguir aquest enllaç on veurà una “Taula Dolça” amb les figures d’Alícia. Prohibit a diabètics, ai, i a obesos que maldin per deixar de ser-ho.

One comment on “127. ALÍCIA DETECTIVA

  1. […] l’espanyol l’editorial Salamandra, que ja es va comentar al blog en l’entrada 127 [+]. La traducció és de Miguel Sáenz [+] important traductor de l’anglès i especialment de […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s