125. ALÍCIA ENIGMÀTICA

Fitxa 171. Portada

Fitxa 171. Portada

De llibres d’enigmes, endevinalles i problemes basats en les Alícies n’hi ha a dojo. El mateix Lewis Carroll n’era un gran aficionat, n’inventava i els incloia a les seves novel•les, als seus articles i a les seves cartes. A aquest blog n’hem comentat ja alguns textos, i més que en vindran, del mateix Carroll o d’altres autors. Per exemple els problemes d’ Alícia Quintana [+], les endevinalles de Smullyan [+], els problemes de matemàtiques de Carlo Frabetti [+], o els problemes de lògica proposats pel mateix Carroll, a les Alícies i altres textos, o a revistes autoeditades com El Paraigües de la Rectoria [+].

El títol del llibre que es presenta aquí no coïncideix amb el títol en anglès, ni representa exactament el contingut del llibre. En espanyol el títol és El libro de los enigmas del País de las Maravillas i en anglès Lewis Carroll’s Puzzles in Wonderland. Tots dos títols tenen una part errònia, perquè al text hi ha moltes referències a altres llibres de Carroll, no només al Wonderland; i perquè hi ha moltes endevinalles i problemes que no són de Lewis Carroll sinó de l’autor R.W.Galland, i d’altres autors o d’autor desconegut.

Els problemes i endevinalles estan classificats en tres grups, una mica arbitraris: enigmes senzills; enigmes curiosos; i enigmes difícils. N’hi ha de lògica, de càlcul, de buscar les diferències entre dibuixos, de visuals, endevinalles, de llenguatge… Els inventats per Carroll són ja força coneguts. De la resta, n’hi ha alguns de clàssics que s’han adaptat a un llenguatge de l’univers alicià; i altres endevinalles, especialment algunes de lògica, són inventades per Galland, o tretes d’altres reculls. Alguns són francament difícils i no m’han sortit. N’hi ha molts de visuals, de l’estil de trobar les vuit diferències entre dos dibuixos, però amb la variant de que un és la imatge del mirall de l’altre. Aquí se’n reprodueixen un parell; el de lògica és classificat com a senzill, i el visual com a difícil. Per a mi és al revés, però això deu dependre de com de desenvolupades estiguin les diverses intel·ligències de cadascú.

El problema visual. Fitxa 171. Fes doble clic per ampliar. Solució al final del post

El problema visual. Fitxa 171. Fes doble clic per ampliar. Solució al final del post


Les il•lustracions són totes de Tenniel, quasi totes innecesàries per la resolució de les endevinalles de lògica i de càlcul, però fan el llibre molt més agradable que altres llibres similars però editats amb menys riquesa.

L’autor i editor és R. W. Galland. És un escriptor i dissenyador de jocs de guerres, rol, i de jocs d’enginy. Ha treballat per a empreses com Hasbro i Sony Japó,i actualment és director creatiu de Warm Acre Games. Ha estat editor de la revista Games Workshop i és autor del llibre The World of Warhammer: an official illustrated guide to the fantasy world. Amb tanta guerra i acció no sé com hi lliguen aquestes endevinalles tan pacífiques, però potser és la seva teràpia, com el tai-txi per als executius accelerats.

El problema de lògica del rellotge. Fitxa 171. Solució al final del post.

El problema de lògica del rellotge. Fitxa 171. Solució al final del post.


El traductor és Manu Viciano. Afirma que “ha vingut del futur i no recorda com tornar-hi“, i moltes altres frases així. És traductor oficial de Terry Pratchett (Beaconsfield, UK, 1948) [+] , que és el segon escriptor en vendes (i el primer en robatoris de llibres) de la Gran Bretanya després de J.K. Rowling. És un prolífic escriptor de ciència-ficció i creador de la llarga saga de Discworld, traduida aquí com a Discmón i Mundodisco, que a més de llibres té un univers de jocs de rol, merchandising, etc.

El llibre que es presenta aquí és molt recent: es publicà en anglès el 2013, i l’edició en espanyol és de 2014, amb una maquetació quasi idèntica. Grijalbo és el segell editorial que l’ha publicat. L’editorial Grijalbo fou fundada a Mèxic per Joan Grijalbo (Gandesa 1911 – Barcelona 2002), on s’havia exiliat després de la guerra civil, perquè havia ocupat diversos càrrecs tècnics i polítics a la Generalitat republicana. Des de 1957 l’editorial té sucursal a Barcelona, on ha publicat obres molt variades, des d’El Padrino a Astèrix. El 1989 va ser comprada per Mondadori, ara del grup Penguin Random House Mondadori, el segon grup més important d’edició en castellà després de Planeta. Penguin manté el segell Grijalbo.

Fitxa 171
Títol: El libro de los enigmas del País de las Maravillas. Contingut: Lewis Carroll’s Puzzles in Wonderland traduït.
Idioma: espanyol. Il•lustracions: de Tenniel acolorides i modificades. Autor i editor: R.W.Galland. Traducció: Manuel Viciano.
Editorial: Grijalbo, del Penguin Random House Grupo Editorial S.A., Barcelona (2014). Mida: 24*17,5 cm, tapa dura. 256 pàg. Preu (2014): 15,90€. ISBN: 978-84-15989-28-8

Fitxa 171. Solució a l'enigma visual.

Fitxa 171. Solució a l’enigma visual.


Solució a l'enigma del rellotge

Solució a l’enigma del rellotge

La propera entrada del blog serà el 3 de setembre. Bon estiu !

3 comments on “125. ALÍCIA ENIGMÀTICA

 1. Grocdefoc ha dit:

  He quedat “meravellada” d’aquest recull exhaustiu de les Alicies. L’he trobat perquè estava escrivint un article en el meu blog i necessitava enllaçar-lo amb el conte de Alicia en el País de les Meravelles. Moltes gràcies. M.Pilar Martinez Herrero -Grocdefoc-
  http://artgrocdefoc.com/del-caos-a-ordre-passant-per-la-meravella/

  • cmans ha dit:

   Moltes gràcies pel comentari, Grocdefoc, i espero i desitjo que les Alícies que aquí es van mostrant et puguin ser útils, si és que estas cercant el País de les Meravelles…
   Que els déus et siguin propicis en la teva blogeria.

 2. […] han estat comentats en altres llibres també citats al blog: Mischmasch [+], els llibres de Gallant [+] i Sheppard [+] o el llibre inèdit de Carroll compilat per Wakeling […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s