121. ALÍCIA QUINTANA

Portada, amb el nom imperdonablement mutilat

Portada, amb el nom imperdonablement mutilat


És una pura casualitat, professor Quintana, que hagi coïncidit aquesta entrada 121 d’un llibret vostre amb el comentari que heu fet a l’entrada 120.

Aquest llibret té per títol “Las Matemáticas de Alicia y Gulliver. Lo grande y lo pequeño” i es va editar en ocasió del Dia Escolar de las Matemáticas que es va celebrar a tot Espanya per tercera vegada el 12 de maig de 2002. El 12 de maig es commemora l’aniversari del naixement d’un il•lustre professor de matemàtiques espanyol, Pere Puig Adam (Barcelona 1900 – Madrid 1960), amb els llibres del qual jo vaig estudiar alguns cursos. No es pot dir que fossin matemàtica recreativa, realment. El 12 de maig de 2002 era diumenge i ho van celebrar el divendres 10.

La Federación Española de Sociedades de Profesores de Matemáticas fa cada any una proposta d’activitats que ofereix als centres docents, i el 2002 va ser aquest llibret. Són exercicis i activitats de matemàtiques. Les d’Alícia són per a primària, i les de Gulliver per a secundària. Totes les ha redactat el professor Jordi Quintana, conegut carrollòfil empedreit, i no sabia que swiftòfil.

L’Alícia canvia d’alçària després de menjar, després de beure, després de ventar-se, se li estira el coll, … En canvi Gulliver manté les seves dimensions, i va a països diversos on els seus habitants tenen mides més petites que les humanes (Liliput) o més grans (Brobdingnag). També va a l’illa de Laputa (sic, un dia en parlarem al blog de ciència), una illa que flota pels aires, i on els seus habitants estan interessats en els aspectes teòrics de la matemàtica i de la ciència però no en les seves aplicacions.

El llibret és molt breu, 15 pàgines, però hi caben força activitats, amb preguntes molt variades, algunes originals i diferents de les d’altres reculls d’endevinalles i exercicis. Alguns exemples: quant pesaries si et reduïssis a la meitat, les curioses propietats del número 142857, endevinalles com la del rellotge parat, la pregunta de quants pastissos et pots menjar amb la panxa buida (la resposta és 1), i activitats de proporcions amb el tema de Gulliver, la proposta de fer un tauler d’escacs de mida humana, amb tots els càlculs que es requereixen per decidir les mides… El fulletó acaba amb cinc fitxes fotocopiables per tal que els nens i nenes tinguin les activitats impreses individualment.

Gairebé totes les activitats són matemàtiques, però un professor amb ganes podria amb certa facilitat incorporar-hi molts elements físics, fent-hi intervenir també la ciència ficció i els seus insectes monstruosos, o les naus microscòpiques que es fiquen a l’interior dels cossos. Isaac Asimov, a la seva novel•la de la pel•lícula Fantastic Voyage (Viaje alucinante) de 1966, explica uns quants errors típics d’aquest món. Per cert que Asimov va escriure la novel•la a partir del guió de la pel•lícula escrit per altres. Però com que va publicar-se la novel•la abans de que s’estrenés la pel•lícula tothom va donar per fet que el guió era d’Asimov, cosa que l’enfadava molt perquè algunes impossibilitats físiques de la pel•lícula no són a la novel•la, més ortodoxa científicament. Asimov havia escrit uns anys abans un The Annotated Gulliver’s Travels, que haurem de comprar.

Abans he posat nens i nenes perquè l’autor del fulletó ha tingut una cura exquisita en no oblidar mai de posar els dos gèneres (todos y todas, nosotros y nosotras, vosotros y vosotras…) Hi ha posat tanta cura que crec deduir que és una reacció irònica contra algú que li imposava…

Un exercici inicial

Un exercici inicial


L’autor, Jordi Quintana i Albalat [+] és professor de la facultat d’Educació, recentment creada a la Universitat de Barcelona. Procedia de l’anterior facultat de Formació de Professorat. Quintana és professor d’EGB (ciències) i també doctor en Filosofia i Ciències de l’Educació. És una de les persones més coneixedores de tota la temàtica carrolliana a Catalunya, i va ser un dels organitzadors de les activitats de conmemoració del centenari de la mort de Lewis Carroll, el 1998. Vegeu-ne alguns exemples aquí: [+], [+].

Tot el fulletó pot trobar-se en línia aquí: [+] A aquesta referència es pot veure la portada completa, cosa que la imatge d’aquest blog no permet. La imatge d’aquest blog correspon a l’exemplar custodiat per la biblioteca d’Humanitats de la UAB, que han tingut la mala sombra de posar el segell d’identificació que tapa part del nom de l’autor…

FITXA 325
Títol: Las Matemáticas de Alicia y Gulliver. Contingut: Diversos problemes i qüestions matemàtics agafant com a exemple o pretext diferents situacions de les aventures d’Alícia i de Gulliver.
Idioma: espanyol. Il•lustracions: diverses il•lustracions originals de Tenniel, excepte la portada de la que no consta l’autor (o autora). Autor: Jordi Quintana Albalat. Presentació: María Jesús Luelmo.
Editorial: Servicio de Publicaciones de la Federación Española de Sociedades de Profesores de Matemáticas (FESPM) (2002). Mida: 21*15 cm, tapa tova. 15 pàg. ISBN: no consta

El llibret pot consultar-se a la Biblioteca d’Humanitats de la Universitat Autònoma de Barcelona. Codi de barres 1500865603. Referència C438/8

Construcció del tauler d'escacs a mida humana (parcial)

Construcció del tauler d’escacs a mida humana (parcial)

One comment on “121. ALÍCIA QUINTANA

  1. […] del mateix Carroll o d’altres autors. Per exemple els problemes d’ Alícia Quintana [+], les endevinalles de Smullyan [+], els problemes de matemàtiques de Carlo Frabetti [+], o els […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s