120. ALÍCIA A COMICLAND

Fitxa 167, portada. Alícia a Comicland

Fitxa 167, portada. Alícia a Comicland

En un extraordinari pròleg, Mark Burnstein, president de The Lewis Carroll Society of North America [+] , presenta Carroll com un afeccionat als comics, que encara no existien com a tals en aquell moment, i fa un lligam -ben lligat- entre Lewis Carroll i els seus dibuixos primers [+], i els còmics posteriors. La revista Punch va ser de les primeres en il•lustrar seqüències gràfiques còmiques, i Carroll n’era un lector assidu.

El llibre que es presenta, i que acaba de sortir quan es redacta aquesta entrada, és un recull de trossos de còmics des de l’aparició de l’Alícia fins els anys 70 del segle XX. Són còmics de les històries de l’Alícia, algunes ja presentades aquí [+], [+], [+]; d’altres en que l’Alícia es fica en aventures d’altres, i també hi ha còmics en que simplement es fa referència a l’Alícia o a alguns dels personatges.

Snoopy de Cheshire, de Charles Schulz (1977). Fitxa 167. Fes clic per ampliar.

Snoopy de Cheshire, de Charles Schulz (1977). Fitxa 167. Fes clic per ampliar.


Són exemples del segon tipus de còmic les aventures d’Alícia a països terrorífics, o amb en Superman, o en entorns de ciència-ficció amb plats voladors, i altres situacions. I el millor exemple del tercer tipus són els Peanuts de Charlie Brown, en que l’Snoopy es transmuta en Gat de Cheshire. N’he reproduit aquí algun tros de tira.
Els autors dels còmics són dels més importants als EUA dels 50, però aquí no van arribar al gran públic, o al menys això em sembla. De la llista de noms destacats que figuren en la portada només conec en Charles Schulz, dels Peanuts. La resta dibuixaven quan jo no havia nascut o com a màxim tenia cinc anys, i els seus tebeos no arribaven aquí, per diversos motius: Espanya estava aillada del món, eren tebeos en anglès, no hi havia diners, i la cultura anglosaxona no era ben vista i fins i tot prohibida.
Alíci amb els plats voladors.  (Dave Berg, 1951). Fes clic per ampliar.

Alíci amb els plats voladors. (Dave Berg, 1951). Fes clic per ampliar.


Al llibre [+] s’hi reprodueixen una quinzena d’episodis complets de diversos còmics, d’unes vuit pàgines cadascun, i moltes portades, pàgines o vinyetes individuals de molts altres còmics de totes les èpoques. El conjunt és un panorama força complet d’una època i d’un estil.

Craig Yoe (Iowa 1951) [+] és un dibuixant, il•lustrador, historiador i autor que s’ha especialitzat en la història del comic i hi ha dedicat bona part del seu treball i de les seves obres. Actualment (2010) col•labora amb la Syracuse University (New York). L’editorial que va fundar, Yoe!Books es va unir amb IDW Publishing, està ubicada a San Diego (California) i està especialitzada en la cultura del còmic i la seva història. [+]

Dedicar-se a les Alícies és un tema que no sembla que tingui final…

FITXA 167
Títol: Alice in Comicland. Contingut: Diversos comics dels segles XIX i XX amb Alice com a protagonista o referent
Idioma: anglès. Il•lustracions: molts il•lustradors dels Estats Units. Pròleg: Mark Burnstein. Selecció: Craig Yoe
Editorial: YoeBooks-IDW Publishing, San Diego (Ca, US) (2014). Mida: 28,5*22,5 cm, tapa dura. 170 pàg. Preu: 24,30 € (La Central, B). Als USA $29,99 ISBN: 978-1-61377-913-2

Una moderna Alícia a Wonderland (guió Jerry Siegel, dibuixos Sam Citron, color Stan Kaye; 1946)

Una moderna Alícia a Wonderland (guió Jerry Siegel, dibuixos Sam Citron, color Stan Kaye; 1946) Fes clic per ampliar i llegir la moral del text.

2 comments on “120. ALÍCIA A COMICLAND

  1. […] a uns dies. La pobra Alícia ja havia anat a Zombieland [+], a Pastaland [+], a Comicland [+], a Mecanoland [+], a Grammarland [+], a Pictureland [+], a Numberland [+], a Quantumland [+], […]

  2. […] vist pròlegs de Burnstein en quatre ocasions: el Comicland [+], la darrera edició de Martin Gardner [+], l’edició commemorativa amb il·lustracions de […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s