119. L’ALÍCIA DELS 34 DIBUIXANTS

Portada fitxa 166 desplegable. Disseny de Rachel Liang.

Portada fitxa 166 desplegable. Disseny de Rachel Liang.

Centenars, milers de dibuixants de tot el món han il•lustrat alguna de les quatre Alícies (Wonderland, Looking-glass, under Ground i Nursery) al llarg dels 149 anys des de que es va escriure la primera. El primer va ser el mateix Carroll, que va il•lustrar el manuscrit d’Alice Adventures under Ground, ja comentat aquí [+]. Tota mena d’il•lustradors han estat interessats a fer-ho, perquè les extraordinàries aventures els permetien extraordinaris dibuixos imaginatius, molt variats i associats a un llibre de venda segura.

Hi ha llistats d’il•lustradors de les Alícies, com la d’un tal Hugo, que deu ser japonès, amb una pàgina força completa però poc ordenada, i que migra pel núvol de quan en quan [+]. Hi llistats més de 350 il•lustradors d’Alícies, amb exemples de tots, material dels diferents llibres, etc. A aquesta web hi ha el llistat d’il•lustradors [+] dels llibres que es van presentant aquí, i que per ara ja arriba a 70. I molts no són descrits per Hugo.

Il·lustració de Harry Rountree (1908). Fitxa 166. Fes clic per ampliar.

Il·lustració de Harry Rountree (1908). Fitxa 166. Fes clic per ampliar.


Il·lustrador desconegut. Fitxa 166. Fes clic per ampliar.

Il·lustrador desconegut. Fitxa 166. Fes clic per ampliar.


Aquest llibre és molt original. És el text d’Alice’s Adventures in Wonderland, en anglès, il•lustrada amb dibuixos de 34 il•lustradors diferents dels primers temps, des de John Tenniel, de 1865, fins a Charles Folkard o Willy Pogany, de 1929. Hi ha en certs casos diverses il•lustracions d’un mateix autor. El més prolífic és Charles Robinson [+] amb el llibre publicat a Cassell&Co, de Londres, el 1907, que en té reproduides 14. La llista del llibre i la meva coïncideix en 3, per ara: Newell, Rackham i Tenniel.

La varietat de dibuixos és notable, i reflecteix els diversos estils de dibuixos per a llibres infantils dels anys coberts pel llibre. El prerafaelisme, el dibuix de comics de línia blanca, l’estil “Beatrix Potter“, l’estil “Punch” de dibuix humorístic per a adults, inicis d’expressionisme…

El llibre ha estat editat per Chronicle Books LLC, de San Francisco, de McEvoy Group. El disseny del llibre és de Kristen M.Nobles. L’editorial la va fundar Phelps Dewey el 1968, i estava relacionada amb el San Francisco Chronicle, principal diari de San Francisco. Publica un gran número de llibres de tot tipus, per a adults i per a nens, de la major part de camps.

Il·lustració de Charles Folkard (1929). Fitxa 166. Fes clic per ampliar.

Il·lustració de Charles Folkard (1929). Fitxa 166. Fes clic per ampliar.


FITXA 166
Títol: Alice’s Adventures in Wonderland. Contingut: el text citat il•lustrat
Idioma: anglès. Il•lustracions: 34 il•lustradors, de Tenniel als de 1929.
Editorial: Chronicle Books LLC (2010) San Francisco, Ca, EUA. Mida: 28*20,5 cm, tapa tova. 141 pàg. Preu: $16,26 ISBN: 978-0-8118-7558-5
Il·lustració d' Arthur Rackham (1907). Fitxa 166.

Il·lustració d’ Arthur Rackham (1907). Fitxa 166.

2 comments on “119. L’ALÍCIA DELS 34 DIBUIXANTS

  1. Allau ha dit:

    Fa una setmana vaig veure a la llibreria La Central un llibre sobre Alícia als còmics i vaig pensar en tu. No sé si el coneixes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s