92. ALÍCIA HEBREA, ISRAELITA, ISRAELIANA I JUEVA

Alícies en hebreu. Fitxes 136 i 137. Fes clic per ampliar

Alícies en hebreu. Fitxes 136 i 137. Fes clic per ampliar

Era hebreu Jesucrist? Parlava hebreu? Les tribus hebrees són les antecessores dels isrealites i dels jueus. Es parla dels hebreus a la Biblia i la Torà, i són els coetanis dels patriarques Abraham, Isaac i Jacob. Aquest darrer va canviar de nom i es va passar a dir Israel, i els seus seguidors, israelites. Després, en fixar-se als espais geogràfics de Palestina, van generar-se les regions de Galilea, Samària i Judea, i aquesta darrera regió va anar agafant el protagonisme perquè tenia la ciutat santa de Jerusalem. Finalment, el nom de poble jueu va englobar els galileus i els samaritans, i va passar a definir el nom del grup ètnic que ha perviscut fins avui. caracteritzat per la seva religió i les pràctiques culturals i socials que els defineixen. Havien començat parlant hebreu, en diferents versions o dialectes, Però sembla que l’arameu va anar substituint l’hebreu com a llengua popular des de 800 aC, i en temps de Jesucrist es parlava arameu a nivell popular i hebreu entre els dirigents i sacerdots. En resum, Jesucrist es definia jueu i parlava arameu. L’idioma oficial era el llatí -era una província romana-, que era molt poc parlat, i en canvi s’hi parlava força el grec, conegut per bona part de la població.

L’hebreu va seguir sent la llengua de la litúrgia jueva fins a finals del segle XIX. Eliezer Ben Yehuda era un jueu sionista que va treballar per generar un hebreu modern que pogués ser parlat pels habitants del futur estat d’Israel. Aquests plans van funcionar, i avui és una llengua parlada per més de 5 milions de persones arreu del món, especialment a Israel. Els sefardites parlen també el ladí o judeocastellà, i a Alemanya i a altres estats de l’Europa oriental els jueus parlen yiddish. A Israel l’àrab és també idioma oficial, i a la litúrgia es segueix usant l’hebreu clàssic.

Una pàgina interior en hebreu. Fitxa 136. Fes clic per ampliar.

Una pàgina interior en hebreu. Fitxa 136. Fes clic per ampliar.


L’hebreu té alfabet propi, i la primera lletra és l’aleph,א. Aquesta lletra ha donat nom a una recopilació de contes de Jorge Luís Borges (“El Aleph“, de 1949, que és també el nom del darrer dels contes, publicat el 1946), i als nombres transfinits (alef-0, alef-1, alef-2,…) inventats per Georg Cantor (1845-1918), dels que n’estalvio l’explicació.

L’hebreu s’escriu de dreta a esquerra, com l’àrab, i per tant els llibres s’obren d’esquerra a dreta, com els llibres japonesos ja descrits [+].

Jabberwocky en hebreu- Fitxa 137. Fes clic per ampliar.

Jabberwocky en hebreu- Fitxa 137.
Fes clic per ampliar.


Els llibres que aquí es presenten corresponen a la traducció a l’hebreu de More Annotated Alice (segona edició) de Martin Gardner [+]. La traductora és Rina Litvin (Manxúria, Russia i actualment Xina 1939 – Israel 2012), escriptora i traductora a l’hebreu de llibres en anglès, rus o espanyol. Ha traduit, per exemple, Lope de Vega i García Lorca. Va rebre els més alts premis del govern israelià i un premi del govenr espanyol. El primer volum (Alice in Wonderland) conté també un llarg estudi de la traductora sobre Carroll i els altres llibres que va escriure.

Al Mirall hi ha el poema Jabberwocky en hebreu, però naturalment no en puc dir res. Aquí el deixo.

FITXA 136
Títol: הפלאות בארץ אליס. Contingut: Alice’s Adventures in Wonderland anotat, i un apèndix
Idioma: hebreu. Il•lustracions: John Tenniel, i Lewis Carroll (apèndix). Notes: Martin Gardner. Traducció i apèndix: Rina Litvin.
Editorial: Kibutz-Poalim (1997 i 2013). Mida: 21*13,5 cm, tapa tova. 215 pàg. ISBN: 31-2769

FITXA 137
Títol: למראה מבעד. Contingut: Through the Looking-Glass anotat i traduit
Idioma: hebreu. Il•lustracions: John Tenniel. Notes: Martin Gardner. Traducció: Rina Litvin.
Editorial: Kibutz-Poalim (1999). Mida: 21*13,5 cm, tapa tova. 229 pàg. ISBN: 31-2860

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s