90. EL MIRALL DE KYLE BAKER

Fitxa 134. Portada

Fitxa 134. Portada

Kyle Baker (New York 1965) [+] és un important dissenyador gràfic americà, que té molts treballs publicats a premsa i televisió. Entre altres treballs, és el readaptador de la sèrie Plastic Man, i ha treballat per a la famosa editora de còmics Marvel. Publica dibuixos i vinyetes a diversos diaris importants, i entre ells el New York Times o Esquire. Ha participat en la producció de les pel•lícules de Shrek. Té diversos premis i reconeixements. I, last but not least, treballa per a la Disney, Warner Bros, Nickelodeon i altres productores. Serà cert que, com diu al llibre, és “the greatest cartoonist of all time“?

Els dibuixos són, realment, molt de còmic de línia blanca amb seqüències cinematogràfiques. Els colors són plans, i hi ha molt de blanc. Són originals, però no em convencen. I trobo que el Humpty Dumpty de la portada s’assembla força a Jabba el Hutt, de la sèrie Star Wars [+]. Esclar que també podria ser que el dissenyador de Star Wars s’hagués inspirat en els dibuixos de Tenniel. De fet, un crític de cine va dir que “Jabba era una barreja de gripau i de Gat de Cheshire“. El text, adaptat també per Baker, és amb una tipografia molt petita, i hi cap bona part del text original, i tots els poemes.

El Jabberwocky de Kyle Baker. Fitxa 134. Fes clic per ampliar.

El Jabberwocky de Kyle Baker. Fitxa 134. Fes clic per ampliar.

La col•lecció “Classics Illustrated: a Cultural History“, on s’ha publicat aquest llibre, fou fundada per Albert Lewis Kanter (Baronotovich, Rússia, 1897- Savannah, GE 1973), un emigrant rus jueu que, després de moltes vicissituds, s’instal•là a New York on començà a editar llibres clàssics per al gran públic, amb moltes il•lustracion, amb el nom de Classic Comics. El número 1 era Els Tres Mosqueters, de Dumas. El 1947 li va canviar el nom per Classics Illustrated, i hi va adaptar Shakespeare, Stevenson, Verne, Twain i moltíssims altres. El 1953 va crear la Classics Illustrated Junior, que va tenir com a primer número Blancaneus i els Set Nans. Kanter va vendre la seva empresa el 1967. La propietat ara és de l’empresa Papercutz, que edita alguns títols amb el mateix nom de Classics Illustrated, però amb dibuixants moderns.

Potser la Colección Historias d’Editorial Bruguera, que incloia un comic a l’edició [+] , es va inspirar en aquests Comics Illustrated, perquè va començar uns deu anys després, el 1955. Vés a saber. El Sr. Bruguera ja és mort i no ho pot explicar, però el 1948 va fer un viatge a Sudamèrica per veure idees i es devia trobar amb els Comics Illustrated, que es feia en diversos idiomes i entre ells el castellà. I va inspirar-se – copiar la idea.

Batalla del Lleó i l'Unicorn. Fitxa 134. Fes clic per ampliar.

Batalla del Lleó i l’Unicorn. Fitxa 134. Fes clic per ampliar.


FITXA 134
Títol: Through the Looking-Glass. Contingut: novel•la gràfica
Idioma: anglès. Il•lustracions i adaptació: Kyle Baker.
Editorial: Papercut Z, New York(1990) col•lecció Classics Illustrated. Mida: 23,5*17 cm, tapa dura. 52 pàg. Preu: original USD 9,95. (2013 USD 19 via AbeBooks) ISBN: 978-1-59707-115-4

Fragment de l'episodi del Cavaller Blanc. Fitxa 134. Fes clic per ampliar.

Fragment de l’episodi del Cavaller Blanc. Fitxa 134. Fes clic per ampliar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s