83. ALÍCIA GLÉNAT

Portada. Fitxa 122.

Portada. Fitxa 122.


Aquesta és una altra de les Alícies en forma de novel•la gràfica de gran format. L’original és en francès, i s’ha traduït a diferents idiomes, i entre ells l’espanyol, que és el que tinc.

El guió és força estàndar, sense novetats. Alguns jocs de paraules del francès no els han pogut traduir i els han substituit per les traduccions de l’anglès que va fer Juan Gabriel López Guix, professor de traducció de la UAB per a Ediciones B el 2002, exemplar exhaurit i que no tinc. Aquest professor ha fet estudis destacables sobre comparació de traduccions de les Alícies, que un dia haurem de comentar en una entrada específica.

El dibuix i el color del llibre són més aviat foscos, amb vinyetes clàssiques i, de tant en tant, vinyetes de grans dimensions. Però sempre respecten els models rectangulars, amb una vora blanca a totes. Moltes perspectives són cinematogràfiques, amb seqüències de vinyetes imitant travellings i zooms, plans generals, plans mitjans, plans americans, plans italians, plans cenitals, , close-up’s, picats i contrapicats, algun pla nadir, … Tot això existeix, naturalment.

L’Alícia és pintada amb cara trista, com és força habitual en molts dibuixants. Al menys té una cara diguem que normal -de la meva “normalitat”. Les figures de la major part de la resta de protagonistes són lletges i estrafetes, especialment la Reina de Cors, la Duquessa, el Barreter… I alguns dels pocs paisatges dibuixats són onírics, en la línia de certes imatges de la pel•lícula de Burton [+].

Éditions Glénat [+] fou fundada el 1969 per Jacques Glénat, antic crític literari francès. És una important editorial francesa, amb seu central a Grénoble, i subseus a Bèlgica i el Quebec. La seva política editorial és tous azimuts, que diuen en francès. Ha publicat, sobre tot, novel•la gràfica i dibuixos (bande dessinée o BD). Té Mafaldes, manga, Disneys o Peter Pans, al costat de dibuixos molt més durs i per adults, com els de Wolinski, o alguns títols d’actualitat com “La vie secrete de Marine Le Pen“, que es pot llegir en línia. A més, llibres “útils” de cuina, de muntanya, de viatges, de natura… i llibreries pròpies.

Pàgina interior de la fitxa 122. Fes clic per ampliar.

Pàgina interior de la fitxa 122. Fes clic per ampliar.


Va tenir una filial a Barcelona, amb el nom de Glénat Editions, i ara han canviat i es diuen Editores de Tebeos S.L. [+]. Afirmen que són l’editorial que més llibres de còmic han editat i venut en català (240 títols amb més de 300000 exemplars). Manté línies de l’antiga casa matriu, i també té edició pròpia amb guionistes i dibuixants d’aquí.

Xavier Collette [+] (1981) és un dibuixant i modelista (es nega a considerar-se escultor) que ha publicat diversos àlbums i llibres, especialment dedicats al món juvenil i infantil. David Chauvel (Rennes, F 1969) és guionista de novel•les gràfiques, tant clàssiques (L’illa del tresor, El màgic d’Oz) com recents. Es va dedicar a aquesta feina després de quedar seduit per V de Vendetta, d’Alan Moore i David Lloyd. Jo també vaig quedar força impressionat, tant pel llibre com per la pel•lícula (dels germans Wachowsky), però no vaig canviar de feina.

FITXA 122
Títol: Alicia en el País de las Maravillas. Contingut: Novel•la gràfica sobre Alice’s Adventures in Wonderland
Idioma: castellà traduit de l’original francès. Dibuix i color: Xavier Collette. Guió: David Chauvel. Traducció a l’espanyol: Aliénor Benoist i Pedro Riera.
Editorial: Éditions Glénat (Grenoble, F; Barcelona), 2010. Mida: 32*24 cm, tapa dura i sobrecoberta. 72 pàg. Preu: 15€. ISBN: 978-84-9947-003-0

Pàgina interior. Fitxa 122.

Pàgina interior. Fitxa 122.

3 comments on “83. ALÍCIA GLÉNAT

  1. […] segle XX. Són còmics de les històries de l’Alícia, algunes ja presentades aquí [+], [+], [+]; d’altres en que l’Alícia es fica en aventures d’altres, i també hi ha còmics […]

  2. […] blog hem vist els de Pat Andrea [+], Rébecca Dautremer [+], J.Otto Seibold [+] o Xavier Collette [+]. També altres llibres de contes o fins i tot llibres de text presenten personatges amb trets com […]

  3. […] Alícia en còmic més, després de les que ja hem vist [+], [+], [+], o [+], entre moltes altres comentades a aquest blog. Aquesta té la peculiaritat de que és feta a […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s